torsdag, 28 mars, 2024
torsdag, mars 28, 2024

1500-tals vrak plundrat på historiska föremål

Ett skeppsvrak från 1500-talet har plundrats på flera historiska föremål. Skeppet som ligger utanför Dalarö i Stockholms skärgård har blivit av med grytor och keramikföremål.

”Osmundvraket” hittades av marinarkeologer i slutet av 2017 utanför Dalarö. Skeppets riktiga namn är inte känt. Istället har det fått sitt tillnamn på grund av lasten – upp till 50 tunnor osmundjärn. Skeppet är drygt 20 meter långt, åtta meter brett och har ett välbevarat skrov som är förstärkt för att klara av den tunga lasten.

Skeppet ligger i anslutning till en farled i Stockholms skärgård som finns omnämnda redan på 1300-talet i Kung Valdemars segelled. Destinationen var troligtvis en tysk hamn i södra Östersjön.

Att vrakfyndet är unikt bekräftas av marinarkeologen Jim Hansson, från Statens maritima- och transporthistoriska museer, som deltog i upptäckten av skeppet.

– När jag kom ner som förste dykare tänkte jag vad fan är det här? Jag har inte sett ett vrak som ser ut så där, säger han till tidningen Mitti.

En dykare vid ”Osmundvraket”. Foto: vrakmuseum.se

Osmundjärnet ombord har daterats till 1540-talet, vilket får Jim Hansson att tro att skeppet är byggt ungefär samtidigt. Och skeppet är enligt honom byggt på klassiskt nordiskt sätt.

– Det troliga är att fartyget haft tre master, det är byggt på traditionellt nordiskt vis och har medeltida inslag.

Skeppet ligger på ungefär 30 meters djup, men masten har bara 10 meter till vattenytan. Eftersom vattnet i Östersjön är syrefattigt och det saknas skeppsmask kan vrak bevaras under mycket lång tid. Uppskattningsvis finns det fler än 100 000 vrak runt om i Östersjön.

Utländska ligor kan ligga bakom plundring
Trots att vraket upptäcktes för bara 2,5 år sedan har det redan hunnit utsättas för plundring. När Jim Hansson dök vid skeppet i fjol märkte han att flera olika föremål saknades. Bland annat en trefotsgryta från 1540-talet och en keramikskål.

– Det är bedrövligt, som att man drar sidor ur en bok – till slut är det bara omslaget kvar och då är det inte lätt att förstå innehållet. Det är vår historia det handlar om, den är jätteviktig, säger han.

Han misstänker att det är en stöldliga som ligger bakom plundringen.

– Jag skulle tro att det är ligor. Gemene man i sportdykarsvängen är kanonbra, de är superseriösa. Både vi och kustbevakningen har sett att det är en ganska stor trafik utifrån, från andra länder som kommer och dyker i Sverige. Vi har inga bevis för någonting, men man måste se till hur vi kan skydda vraken bättre, säger Hansson till Dagens Nyheter.

Senaste