Åkesson om coronaviruset: Dags för politiskt ansvar

I ett videoklipp på partiets Youtubekanal kommenterar nu Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson coronasmittan i Sverige och regeringen och myndigheternas agerande. ”Vi bör titta mer på vad andra länder gör”, säger han bland annat.

0
913
SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partiets ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt kommenterade coronasmittan. Stillbild: SD:s Youtubekanal.

I videoklippet som laddades upp på partiets Youtubekanal igår kväll är Åkesson är kritisk mot svenska myndigheters råd och agerande.

– Jag har full förståelse för att det inte är rätt tillfälle för politisk konflikt, men när regeringen så blint litar på det som kallas expertmyndigheter – som i sin tur har visat sig göra felaktiga analyser – där man ena veckan säger att det finns ingen som helst risk för allmän smittspridning i Sverige och sedan någon vecka senare säger att vi hade fel. Det inger inte förtroende.

– Det blir väldigt svårt för mig som förtroendevald att gå ut till mina väljare och säga ”ni ska lyssna på myndigheter”, när man gör sådana fel.

I videoklippet konstaterar Åkesson att om myndigheterna inte gör bättre i från sig behövs det ”politisk ansvar” och kraftfulla åtgärder ”inte veckor efter andra länder, utan snarare före andra länder”.

– Danmark, Norge, Österrike och en lång rad andra europeiska länder vidtar mycket mer kraftiga åtgärder för att hindra smittspridningen, säger SD-ledaren.

Italien: ”Gör så mycket ni kan nu”
Åkesson berättade även om mötet som alla partiledare för riksdagspartierna haft med regeringen och om rådet som inkommit från Italien: ”Gör så mycket ni kan nu”.

Trots det vill svenska myndigheter inte, likt Danmark och Norge, stänga några skolor.

– Den svenska försiktigheten är väldigt påtaglig just nu och det skrämmer mig litet, avslutade Åkesson, angående myndigheternas avvaktande inställning.