fredag, 15 januari, 2021
fredag, januari 15, 2021

Arbetslösheten högre än väntat – vårpropositionen redan överskriden

I vårpropositionen har regeringen ett huvudscenario där arbetslösheten i år stiger till nio procent. Men bara en vecka senare är nu arbetslösheten "på väg mot elva procent". I efterkrigstid har Sverige har aldrig haft en arbetslöshet över den nivån.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är nu arbetslösheten “på väg mot elva procent”, rapporterar TT. Så hög har arbetslösheten bara varit en gång tidigare i modern tid: 1997. Skulle arbetslösheten fortsätta upp över elva procent så måste man gå tillbaka till 1930-talet och den så kallade Depressionen för att hitta lika höga siffror.

– Det är ett allvarligt ekonomiskt läge. Men det är också tydligt att de åtgärder vi tar gör skillnad, hävdar Magdalena Andersson.

I propositionen målade man upp två scenarion där BNP i år minskar med fyra respektive tio procent, och arbetslösheten stiger till nio respektive 13,5 procent. Men redan veckan efter kan det alltså konstateras att arbetslösheten är högre än i det lägre huvudscenariot som regeringen räknade med i förra veckan. Och finansministern tror nu att BNP kan minska med sju procent i år.

– Vi har fått in en del indikatorer på att krisen är djupare än vad vi bedömde i vårpropositionen, säger Andersson.

Kommentarer

Nedan innehåll är kommentarer från våra besökare. Varje kommentator ansvarar för innehållet i kommentaren. Detta är ej redaktionellt innehåll.Vi ber dig att rapportera olämpliga inlägg så att våra moderatorer kan säkra en saklig och trevlig debatt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Estlands koalitionsregering faller efter misstänkt muthärva

Det nationalkonservativa partiet EKRE går i opposition

Debattören Janouch börjar använda Twitter-konkurrent – som släcks ner

Marknadsförde sig som ett ocensurerat alternativ till Twitter

Lex Trump – allas våra friheter hotade

USA:s president nu bannad från nästan alla de största nätplattformarn

Pandemilagen – en begränsning av dina demokratiska friheter

Den nya pandemilagen har röstats igenom i riksdagen och börjar gälla redan från söndag. Lagen, som kritiserats av systemkritiska och demokrativärnande grupper,...

Forskare kartlägger den indiska kobrans genom

Billigare och bättre motgifter i sikte

Populärt