lördag, 30 maj, 2020
lördag, maj 30, 2020

Dulny om sin dom: ”Olika aktörer har agerat i tyst samförstånd”

Efter en två år lång rättsprocess med husrannsakan, förhör och rättegångar döms nu alt-höger-profilen Christoffer Dulny för att ha saboterat en handhållen pappskylt. "Jag kan bara konstatera att staten troligen spenderat över hundratusen kronor för att försöka statuera ett exempel av en för dem irriterande opinionsbildare. Man får ha respekt för att deras resurser är outtömliga", säger Dulny till Exakt24.

Den 29:e april i år blev den tidigare SD-toppen, numera althöger-profilen, Christoffer Dulny dömd för egenmäktigt förfarande i Svea hovrätt, uppger Dulny på Twitter. Domen har sin bakgrund i ett ingripande från Dulnys sida under Alternativ för Sveriges torgmöte i Stockholm i valrörelsen 2018, då en motdemonstrant med en pappskylt trängde sig fram till talaren Jeff Ahl, vid tidpunkten riksdagsledamot. Dulny gick fram till den kvinnliga motdemonstranten, tog skylten och sedan förstörde den.

Trots att utredningar om många grova brott läggs ned eller skrinläggs i brist på resurser, så har historien om pappskylten föranlett en nästan två år lång rättsprocess som har inkluderat bland annat en husrannsakan, flera förhör, turer i domstol och slutligen en fällande dom. Exakt 24 har varit i kontakt med Christoffer Dulny för att få hans syn på saken.

Du har precis fått en fällande dom för egenmäktigt förfarande. Vad tänker du om det? Kommer domen på något sätt påverka din aktivism?

– De praktiska effekterna av denna dom blir att jag får swisha över lite cash till staten samt att jag får välbehövlig processvana. Mer dramatiskt än så är det inte. För en mer detaljerad bakgrund hänvisar jag till podden Vita Pillret där jag går igenom ärendet från ax till limpa (asvnittet ligger längst ned i artikeln).

Varför tror du att rättsväsendet har lagt så mycket resurser på ditt ärende, trots att många andra brott avskrivs eller läggs på hyllan?

– Jag tänker inte påstå att detta är en konspiration framkläckt i ett mörkt rum någonstans på Rosenbad. Det är inte så det fungerar. Vad som hänt här är att olika aktörer oberoende av varandra agerat i tyst samförstånd för att göra en markering mot mig som opinionsbildare och aktivist. De gillar inte det jag har att säga och vill helt enkelt knäppa mig på näsan.

– Stora resurser har lagts ner på vad som rent konkret var ett ingripande från min sida som förhindrade en planerad mötesstörning på ett grundlagsskyddat torgmöte som AfS höll i maj 2018.

– Detta resulterade i en polisanmälan följt av en husrannsakan i samband med att polisen hämtade mig till förhör. Jag har genomgått två huvudförhandlingar i tingsrätt samt hovrätt. När tingsrätten friade mig för det påstådda ofredandet väckte hovrätten på eget initiativ frågan om även inte egenmäktigt förfarande rymdes in under gärningsbeskrivningen. Det är för mig intressant att Svea Hovrätt tagit ett sådant aktivt intresse i ett fall som på pappret torde vara helt obetydligt. Det är också intressant att man väljer att hålla just denna huvudförhandling trots tusentals inställda rättegångar i spåren av coronakrisen.

– Jag kan bara konstatera att staten troligen spenderat över hundratusen kronor för att försöka statuera ett exempel av en för dem irriterande opinionsbildare. Man får ha respekt för att deras resurser är outtömliga, det enda sättet jag kan slå tillbaka på är att göra andra uppmärksamma på hur deras skattemedel används.

– Polisen har utöver detta även kallat mig till ett förhör rörande flera fall av hets mot folkgrupp i vad som visade sig vara en flera år gammal youtubevideo som har uppenbara inslag av satir. Den förundersökningen har sedermera lagts ner.

Du har ifrågasatt rättens prioriteringar, agenda och agerande. Anser du detta vara indikationer eller bevis för att en så kallad “djup stat” existerar i Sverige? Har din syn på svenskt rättsväsende förändrats under processen?

– Den djupa staten handlar i Sveriges fall om olika informella nätverk och ett ofta outtalat samförstånd om hur Sverige ska styras. Eftersom all reell makt utgår från Stockholm och staden är förhållandevis liten så har dessa nätverk en mycket intim prägel. Det rör sig om ett fåtal personer inom politiken, rättsväsendet, den ekonomiska sfären och den mediala. Ibland går det att skönja deras osynliga hand, som exempelvis när Sverige svängde i invandringsfrågan i slutet på 2015.

– Om detta sen är vad folk rent generellt uppfattar som rättvisa? Jag tror många tycker detta är överdrivet sett till själva ”brottet”. Personligen hyser jag inga illusioner kring vad djupstatens roll i slutändan är: att skydda dess inflytande och institutioner. Då blir agerandet logiskt.

Den djupa staten handlar i Sveriges fall om olika informella nätverk och ett ofta outtalat samförstånd om hur Sverige ska styras. Eftersom all reell makt utgår från Stockholm och staden är förhållandevis liten så har dessa nätverk en mycket intim prägel. Det rör sig om ett fåtal personer inom politiken, rättsväsendet, den ekonomiska sfären och den mediala.

I din podd Vita pillret pratar du ofta om fenomenet ”anarkotyranni” – något som du själv anser dig vara drabbad av. Vad menas med begreppet?

– Man kan kort förklara det med att rättsstaten har förlorat kontrollen över vissa av de stora frågorna samtidigt som kan vara pedantiska och tyranniska i frågor där de fortfarande har någon form av herravälde. Som exempel kan tas att det har under en längre tid varit en öppen diskussion om att polisen saknar utredningsresurser för grova mord i invandrartäta områden och miljöer. För att inte nämna all mindre grov brottslighet i dessa områden som med all sannolikhet inte utreds överhuvudtaget. Det råder en slags anarki i dessa områden.

– Samtidigt öppnar polisen upp flera så kallade demokrati- och hattbrottsenheter runtom i Sverige som sysslar med att utreda hätska kommentarer på nätet, memer och inlägg i stängda grupper. Brott som helt saknar offer, som oftast är en del i samhällsdebatten och inte riktar sig mot några särskilda individer. Vanliga svenskar, opinionsbildare, till och med politiker skräms till tystnad när det kommer till kontroversiella frågor. Det råder ett slags tyranneri.

–I det förra fallet slipper många personer med utländsk härkomst undan lagföring, i det senare exemplet straffas många med svensk bakgrund för rena trivialiteter.

– Anarkotyrannin i Sverige har både en etnisk och politisk dimension. Det finns också en pervers logik i att straffa dem som är minst benägna att begå någon grövre typ av brottslighet. Sådana ärenden är mer lättutredda, ”förövaren” mer benägen att samarbeta och hela processen går smidigt till. Det är också logiskt att ett rättssystem utformat av svenskar och för svenskar fungerar bäst när det appliceras på svenskar. Vi har inte en rättsstat som klarar av att hantera grov gängbrottslighet utförd av etniska främlingar där lojaliteten i första hand ligger till klanen och inte till nationen.

Kommentarer

Nedan innehåll är kommentarer från våra besökare. Varje kommentator ansvarar för innehållet i kommentaren. Detta är ej redaktionellt innehåll.Vi ber dig att rapportera olämpliga inlägg så att våra moderatorer kan säkra en saklig och trevlig debatt.

Senaste

DEBATT: Covid 1984 – övervakning är ”det nya normala”

Vad är det som egentligen händer?I februari trodde vi fortfarande att pandemin var ett obehagligt naturfenomen. Nationalister kunde konstatera, inte utan skadeglädje,...

Twitter censurerar Trump igen

Trots att den amerikanske presidenten nu har undertecknat en så kallad exekutiv order för att sätta stopp för den politiska censur som...

Oscar sålde en bostad

Under första kvartalet i år sålde bostadsutvecklaren Oscar Properties en bostad, vilket är en ökning från noll bostadsförsäljningar under föregående kvartal. I...

Efter försvenskningen – Janne Andersson fortsätter som förbundskapten

I ett pressmeddelande skriver SvFF att de förlänger kontraktet med förbundskaptenen Janne Andersson till 2024. Han tillträdde som chef för landslaget 2016...

Trump hotar stänga ner Twitter

– Vi kommer reglera dem hårt eller stänga dem, svarade presidenten. Det var under gårdagen som den amerikanska presidenten...

Corona ger vänsterliberala opinionsframgångar i Sverige

I en Novus-mätning genomförd den 27 april till den 24 maj svarar 31,5 procent av fyra tusen slumpmässigt utvalda personer att de...

Botten ur för Liberalerna – lägsta stödet på över 40 år

De fortsätter skaka kring Liberalerna. För bara två veckor sedan kom uppgifter om att partiledaren Nyamko Sabuni låtit sig styras av förre...

PK-isterna behöver vår hjälp

Anledningen till att det inte funkar är att samhällsdebatten är lika splittrad som samhället. Vi diskuterar inte ens samma sak. Vår sida...

AfS-ledare: Swexit en svensk ödesfråga

Den 9 maj var för de allra flesta svenskar en helt vanlig lördag. Men vad nästan inte någon svensk vet är att...

Fem tunga maffiamedlemmar gripna i Södertälje

Enligt ett pressmeddelande från polisen, som publicerades vid lunchtid under tisdagen, greps fem personer, som alla har en ledande ställning inom Södertäljemaffian,...

1500-tals vrak plundrat på historiska föremål

”Osmundvraket” hittades av marinarkeologer i slutet av 2017 utanför Dalarö. Skeppets riktiga namn är inte känt. Istället har det fått sitt tillnamn...

Ungersk coronaspridning minimal – nu avvecklas undantagslagarna

Både under söndagen och måndagen testades 15 personer positiva för covid-19 i Ungern – den lägsta nivån sedan pandemin fick spridning i...

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

Den 22 maj 2019 ringde en man till SOS Alarm och uppgav att han tre månader tidigare misshandlat en kvinna genom att...

Coronaobligationer nytt stort steg mot EU-federalism

EU:s ekonomi bedöms minska med omkring åtta procent av BNP i år, som en konsekvens av coronakrisen. För att dämpa konsekvenserna sköt...

Ann Coulter rasar mot Trump: ”Den mest illojala idioten som satt sin fot i Vita huset”

Ann Coulter var en av de första välkända politiska kommentatorerna som förutsåg Donald Trumps seger i pesidentvalet 2016. Hon blev bland annat...

Populärt