fredag, 15 januari, 2021
fredag, januari 15, 2021

Efter Staffanstorpsfilmen – nu finansierar Malmö stad en ”motfilm”

Succéfilmen om Staffanstorp som en trygg idyll för barnfamiljer som vill lämna det otrygga Malmö har nu fått svar i form av en "motvideo". Det är den skattefinansierade aktivistgruppen "Helamalmö" som har bytt ut de "kriminella svenskarna" i originalfilmen mot "mänskliga invandrare".

För ett par veckor sedan släppte Staffanstorps kommun en PR-film där man kontrasterar otryggheten i en närliggande storstad, underförstått Malmö, med den lilla villaidyllen Staffanstorp. Filmen gjorde succé och har i skrivande stund fått mer än en kvarts miljon visningar på Youtube och sju av tio omdömen är positiva.

Men kritiken från vänster har också varit omfattande. Moa Berglöf, ledarskribent på Sydsvenskan och tidigare talskrivare för Reinfeldt känd för ”öppna era hjärtan”-talet, kallade filmen för ”det vidrigaste tilltaget jag sett på länge”. I hennes kommentarsfält fyller andra vänsterextrema svenskar på med liknande invektiv. ”Fy fan”, ”Så fruktansvärt” och ”Leni Riefenstahl ringde och vill ha tillbaka sin estetik”, är några av kommentarerna. ”Äkta heimatkunst…blond und boden”, twittrade Dagens Nyheters politiska redaktör Per Svensson.

Helamalmö producerar motvideo
Och nu har en alternativ version av filmen producerats av aktivistgruppen ”Helamalmö”. Det ungdomsgäng som i originalfilmen utgjordes av till synes kriminella och helsvenska ungdomar, har nu bytts ut mot skådespelare med till synes utländsk bakgrund. I den nya filmen, som har titeln #viärpåriktigt, är det ungdomsgängets berättelse som har företräde, medan den svenska barnfamiljen är helt anonymiserad.

– Jag älskar att hänga med mina vänner och att spela fotboll. Jag siktar på att bli proffs, säger en av killarna i gänget.

– Mitt namn är Kamal. När jag var barn drömde jag om att bli fotbollsproffs. På väg till en träning blev jag skjuten med fem skott. Media utmålade mig som kriminell och många tyckte att jag förtjänade det, säger en annan.

Ledare för Helamalmö är Nicolas Lunabba och han berättar för Expressen att syftet är att “mänskliggöra de misstänkliggjorda” genom att låta det hotfulla gänget av svenska  ungdomar ersättas av ungdomar med invandrarbakgrund som berättar lite om sig själva.

– Vi såg filmen och blev mycket illa berörda. I Malmö är vi vana vid att folk med inflytande och makt, i detta fall kommunledningen för en grannkommun, svartmålar människor i ett försök att vinna billiga politiska poäng.

Och Lunabba anser att filmen om ett villaområde i Staffanstorp som är tryggare än Malmö, är en “fiktiv” berättelse till skillnad från Helamalmös version som är “på riktigt”.

– En film som visar riktiga människor med riktiga känslor, och inte skådespelare med flinande nunor i en fiktiv idyll. Vi ville värna människovärdet. Vi ville visa att vi är på riktigt.

Skattefinansierad vänsteraktivism
Lunabba förekommer ofta som debattör i etablerad och i statlig media och nyligen förordade han, i SVT Opinion, en större välfärdsstat som ska höja “allas levnadsstandard”.

– Vi måste skapa en välfärd där allas levnadsstandard höjs. Punkt.

Vidare anser Lunabba att etablerade partier anammar en ”oansvarig retorik” när det kommer till gängkriminaliteten.

– Vi märker att våra ungdomar ofta misstänkliggörs och att fler och fler etablerade partier anammar en oansvarig retorik. Vi lever med konsekvenserna av det, många unga känner att de inte är önskade i sitt eget hemland, säger han till Sydsvenskan.

I skrivande stund har den nya filmen, som finansieras med skattemedel från Malmö stad, fått strax under 9 000 visningar på Youtube och 6 av 10 omdömen är positiva.
Kommentarer

Nedan innehåll är kommentarer från våra besökare. Varje kommentator ansvarar för innehållet i kommentaren. Detta är ej redaktionellt innehåll.Vi ber dig att rapportera olämpliga inlägg så att våra moderatorer kan säkra en saklig och trevlig debatt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Våldsbrotten ökar dramatiskt på franska landsbygden enligt nya uppgifter

Har överföringen av migranter från storstäderna något med saken att göra, eller beror det på coronarestriktionerna?

Estlands koalitionsregering faller efter misstänkt muthärva

Det nationalkonservativa partiet EKRE går i opposition

Debattören Janouch börjar använda Twitter-konkurrent – som släcks ner

Marknadsförde sig som ett ocensurerat alternativ till Twitter

Lex Trump – allas våra friheter hotade

USA:s president nu bannad från nästan alla de största nätplattformarn

Pandemilagen – en begränsning av dina demokratiska friheter

Den nya pandemilagen har röstats igenom i riksdagen och börjar gälla redan från söndag. Lagen, som kritiserats av systemkritiska och demokrativärnande grupper,...

Forskare kartlägger den indiska kobrans genom

Billigare och bättre motgifter i sikte

Populärt