måndag, 21 september, 2020
måndag, september 21, 2020

EU-domstolen: Ungern får inte avkräva globala lobbygrupper transparens

Efter en 2,5 år lång rättsprocess kräver nu EU-domstolen att Ungern upphäver transparenslagen för utländska lobbyister. Men den ungerska regeringen avser inte spela med och justitieminister Judit Varga svarar: "Det är en legitim förväntan från samhällets sida att icke-statliga organisationer verkar transparent också vad avser deras finansiering. Regeringen kommer att tillgodose nödvändiga medel för detta även med hänsyn till domstolens dom.".

2017 införde Ungern en lag som krävde ökad transparens för icke-statliga organisationer, så kallade NGO:er. Likt i andra länder inom det forna Östblocket så har många västerländska NGO:er sedan murens fall etablerats i Ungern. I praktiken handlar det om politiska aktivistorganisationer som ägnar sig åt opinionsbildning, lobbying, valpåverkan och även direkt subversiv verksamhet under de perioder som Ungern styrs av högerregeringar.

Den ungerska regeringen tyckte att det är rimligt att ungrarna kan få redovisat vilka utländska intressen som opererar i Ungerns politiska liv, men nu har lagen underkänts av EU-domstolen efter en 2,5 år lång process. EU menar att det är “diskriminerande” att kräva att utländsk finansiering redovisas öppet, samt att lagen är ett hinder för “den fria rörligheten för kapital”.

Den största enskilda finansiären av NGO:er i Ungern och Europa är valutaspekulanten George Soros, som på senare år har investerat hundratals miljarder kronor i sitt politiska aktivistnätverk Open Society. Ungersk media har flera gånger de senaste åren exponerat hur Soros har infiltrerat Bryssel, inklusive EU:s rättsinstanser.

Ungerns justitieminister Judit Varga bemöter domen på den underska regeringens hemsida och säger att regeringen fortsatt avser att säkra transparensen för NGO:er. Dessutom menar hon att EU-domstolen efter 2,5 år inte har lyckats presentera exempel på hur lagen skulle ha försvårat berörda organisationers verksamheter.

– Domstolens avgörande redovisar inte ett enda specifikt exempel med data eller bevis som styrker motsatsen.

– Det är en legitim förväntan från samhällets sida att icke-statliga organisationer verkar transparent också vad avser deras finansiering. Regeringen kommer att tillgodose nödvändiga medel för detta även med hänsyn till domstolens dom.

Kommentarer

Nedan innehåll är kommentarer från våra besökare. Varje kommentator ansvarar för innehållet i kommentaren. Detta är ej redaktionellt innehåll.Vi ber dig att rapportera olämpliga inlägg så att våra moderatorer kan säkra en saklig och trevlig debatt.

Senaste

Luai – frihetskämpe mot både muslimskt och ”liberalt” förtryck

Islam är det största men inte det enda problem som Sverige har med invandringen.

Göteborg skall kartlägga ”den radikalnationalistiska miljön”

Ingen kartläggning av västerextremister eller islamister är aktuell för närvarande

Merkel välkomnar 3 000 från mordbrännande migrantlägret Moria

Tyskland skall ta emot fler migranter från Grekland

Veganska föräldrar felnärde sitt spädbarn

Vegansk diet gav spädbarn cerebral pares

Brå konstaterar brott och bråk i bibliotek och i simhallar

Brå har kartlagt förekomsten av brott och ordningsstörningar på simhallar och bibliotek på uppdrag av regeringen.

Populärt