måndag, 26 oktober, 2020
måndag, oktober 26, 2020

Facebookanställda strejkar eftersom företaget INTE censurerar Trump

Ett dussintal anställda på Facebook valde på måndagen att strejka som protest mot att företaget inte censurerar inlägg från USA:s president Donald Trump. De vill att Facebook ska göra som Twitter nyligen gjort och dölja och blockera inlägg från presidenten som bryter mot den vänsterliberala ortodoxin. Nu tror anställda att Facebooks hållning kan leda till raskrig.

Förra veckan valde mikrobloggen Twitter att blockera ett inlägg från USA:s president, där han påstods glorifiera våld.

Twitter dolde ett inlägg från Donald Trump och gjorde det omöjligt att re-tweeta det.

Facebooks vd Mark Zuckerberg valde en annan väg och inlägget som censurerades av Twitter har därför lämnats orört på Facebook.

Samma inlägg på Facebook.

– Personligen får jag har en känslomässigt negativ reaktion till den typ av splittrande och inflammatoriska retorik, skrev Zuckerberg i en post på den egna plattformen i helgen angående Trumps inlägg, innan han fortsatte.

– Men jag är ansvarig inte bara för mina personliga åsikter utan som ledare för en institution hängiven åt fria uttryck.

Tror policyn ändras ”när vi befinner oss mitt i raskriget”
Ett flertal anställda på Facebook är dock missnöjda med Zuckerbergs hängivenhet till yttrandefrihet. På grund av coronapandemin arbetar de flesta Facebook anställda hemifrån och under måndagen valde ett dussintals av dem att genomföra en virtuell ”walk out” från arbetet.

”Den amerikanska presidentens hatfyllda retoriken som förespråkar våld mot svarta demonstranter förtjänar inte att att skyddas av yttrandefriheten”, ska en av de strejkande skrivit i en intern meddelandegrupp, enligt New York Times.

En annan spekulerade att det var brist på mod och ”ryggrad” som fått Mark Zuckerberg att inte vika sig för de politiskt korrekta kraven.

”Bristen på ryggrad och det svaga ledarskapet kommer att dömas av historien. Hets mot folkgrupp borde aldrig likställas med yttrandefrihet”, skrev en anställd och fortsatte: ”Presidenten bokstavligt talat hotar att Nationalgardet ska skjuta ihjäl medborgare. Kanske när vi befinner oss mitt i ett raskrig kommer policyn [Facebooks] förändras.”

Kommentarer

Nedan innehåll är kommentarer från våra besökare. Varje kommentator ansvarar för innehållet i kommentaren. Detta är ej redaktionellt innehåll.Vi ber dig att rapportera olämpliga inlägg så att våra moderatorer kan säkra en saklig och trevlig debatt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Erdoğan ifrågasätter Macrons ”mentala hälsa” och anklagar honom för islamofobi

Spänt läge mellan länderna - franske ambassadören kallas hem

Hängde upp Muhammedteckningar – fick hembesök av fyra poliser

Vägrar ta ner dem, trots uppmaning från polisen

Ledaren: Styrka i stället för svaghet

Har islam halshuggit sig själv eller den sista yttrandefriheten?

Kina går om USA som EU:s största handelspartner

Kinas ekonomi återhämtar sig efter pandemin

Utökade coronarestriktioner från regeringen

Svåra problem för bland annat nattklubbarna

Två kvinnor knivskurna nära Eiffeltornet

Dagar efter det islamistiska mordet på läraren

Populärt