lördag, 28 november, 2020
lördag, november 28, 2020

Fler kvinnliga än manliga präster

Efter flera decennier av politisk kamp – nu är de kvinnliga prästerna flest inom Svenska kyrkan. Vilket gör Sverige unikt i världen.

Som första land i världen har Sverige fler kvinnliga än manliga präster inom den största nationella kyrkan. 50,1 procent av prästerna i Svenska kyrkan är nu kvinnor, rapporterar Kyrkans tidning.

Den vänsterliberala tidningen påpekar samtidigt att kvinnliga präster i genomsnitt tjänar 2 2000 kronor mindre än sina manliga kolleger, men nämner inte att de manliga prästerna i genomsnitt har arbetat mycket längre inom yrket.

När Eva Brunne 2009 valdes till biskop för Svenska kyrkan i Stockholm så var det den första kända homosexuella kvinnan på denna position. Katolska kyrkan i Sverige gjorde en skarp markering mot utnämningen. 2010 gick den lesbiske biskopen till attack mot det i riksdagen nyinvalda partiet Sverigedemokraterna, genom att under riksdagens öppnande hylla de vänsterextremister som arrangerade aggressiva demonstrationer mot partiet och uppmana folk att ”se till att stenar ropar”. Detta efter en valkampanj kantad bland annat av stenkastning mot sverigedemokrater.

I de flesta kristna länder kan inte kvinnor bli präster över huvud taget och inom bland annat de katolska och ortodoxa kyrkorna är det totalförbjudet med hänvisning till Bibeln.

Kommentarer

Nedan innehåll är kommentarer från våra besökare. Varje kommentator ansvarar för innehållet i kommentaren. Detta är ej redaktionellt innehåll.Vi ber dig att rapportera olämpliga inlägg så att våra moderatorer kan säkra en saklig och trevlig debatt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Har en anställd på Dominion Voting Systems skrutit om att ha riggat valet mot Trump?

Anklagelserna om valfusk och konspirationsteorier fortsätter att hagla från båda sidor

Man misshandlad av poliser för att han inte bar munskydd

Nytt bränsle i debatten om den nya franska säkerhetslagen

”Europa får inte ge efter för Soros nätverk”

Öppen konflikt mellan George Soros och Viktor Orbán

Populärt