fredag, 29 mars, 2024
fredag, mars 29, 2024

Forskare till Folkhälsomyndigheten: Sluta mörka!

En rad tunga namn inom Vårdsverige kräver nu att Folkhälsomyndigheten lägger korten på borden och redovisar sina modeller och beräkningar. De jämför med Storbritannien där så har skett, vilket bland annat ledde till att britterna övergav den strategi som Sverige nu är ensamma om i Europa.

En lång rad auktoriteter och experter inom Vårdsverige, inklusive de under coronakrisen namnkunniga professorerna Björn Olsen, Fredrik Elgh och Joacim Rocklöv, uppmanar idag, på DN Debatt, Folkhälsomyndigheten att bli mer transparent. “Vi vill att Folkhälsomyndigheten snarast och kontinuerligt förser landet med nödvändig och uppdaterad information…” skriver de, och framhåller att en sådan öppenhet skulle kunna gynna det vetenskapliga och demokratiska utvärderandet och samtalet:

“För en lugn, saklig debatt på demokratisk grund och en vetenskaplig insyn och hjälp ska kunna komma till stånd krävs transparens. För detta krävs att redogörelser för kunskapsläget och osäkerheter, samt tillgängliga, väldokumenterade data och beskrivningar av modeller görs tillgängligt.”

Experterna jämför med Storbritannien, där en sådan transparens gjorde att myndigheterna övergav den strategi man tidigare har haft. Svenska Folkhälsomyndigheten har berömt den nu övergivna brittiska strategin och jämfört den med den Sverige har. Men efter att ny data framkom som tydde på att en kvarts miljon britter kunde dö med modellen, så svängde landet snabbt om och senast igår uppmanade den brittiske premiärministern Boris Johnson alla britter att stanna hemma och brittisk polis ska nu kontrollera så att inte fler än två personer umgås på en och samma gång, annat än om de tillhör samma hushåll.

“Bland annat har nya modeller för utvecklingen av coronavirusutbrottets effekter lett till den stora riktningsförändringen i bekämpningen av smittan i Storbritannien den senaste veckan. Olika länder har olika betingelser men vi har svårt att se att de svenska förutsättningarna är så helt olika de brittiska. Grunderna för Folkhälsomyndighetens antaganden och rekommendationer är inte klarlagda eller tillgängliga.”, skriver experterna.

Senaste