fredag, 19 april, 2024
fredag, april 19, 2024

Från minst populära parti till ett av de populäraste – Sverigedemokraterna i SOM:s opinionsforskning

SOM-institutet (Samhälle, Opinion, Medier) vid Göteborgs universitet, som varje år undersöker svenskarnas inställning i avgörande samhällsfrågor och därutöver svenskarnas vanor när det gäller medier, presenterade sin senaste stora undersökning från 2019 den 1 april. Något som sticker ut är folkets attityd till Sverigedemokraterna, som förändrats kraftigt sedan förra mätningen år 2006. Från att ha varit ett ungdomsparti är ungdomar i dag den grupp som minst sympatiserar med partiet.

År 2010 kom SD in i riksdagen med 5,7 procent av rösterna och vid valet 2018 fick partiet 17,5 procent – en tredubbling över tre val. Även den nya SOM-undersökningen för 2019 visar att synen på partiet förändrats radikalt. Bland annat kan man inte längre framställa Sverigedemokraterna som ett parti bestående av mest yngre väljare. En femtedel av partiets väljare tillhör medelåldern. Samma andel gäller för gruppen pensionärer. Yngre väljare är istället numera den åldersgrupp som är minst benägen att svara att de sympatiserar med SD, visar undersökningen.

År 2007 presenterade professor Sören Holmberg, som forskar på valresultat, resultaten för SOM-undersökningen som gjorts under året 2006. Detta var första gången då SOM även tittade på attityder gentemot SD, och den första satsen i SOM:s presentation i detta avsnitt lyder: ”Sverigedemokraterna är Sveriges mest impopulära parti.” Då betraktades partiet allmänt som extremistiskt med mycket små utsikter till framgång. Att det skulle kunna komma in i det svenska parlamentet betraktade många som helt uteslutet. Nu är partiet ett av de största i riksdagen.

Från paria till samarbetsalternativ
Länge sågs Sverige av statsvetare som ett undantag från ett vanligt mönster som kunnat iakttas i de flesta västeuropeiska länder. Landet hade vad dess ledande politiker gärna kallade en ”generös” flyktingpolitik, men något större invandringskritiskt parti fanns inte.

I dag har vi en helt annan situation. Sverigedemokraterna har i flera opinionsmätningar gått om Moderaterna som landets näst största parti och erbjuder sig att vara med och bilda ett konservativt block med moderater och kristdemokrater. Därmed finns ett potentiellt alternativ till den gamla borgerliga Alliansen. Tidigare skröt svenska politiker om att de gjort landet till en ”humanitär” eller ”moralisk stormakt”. Numera vill vår statsminister i stället plocka poäng genom att hävda Sverige har anpassat sin asylpolitik till EU:s miniminivå.

SOM-undersökningen frågar även om ”näst bästa parti”. Siffrorna visar tydligt att SD i dag är mycket populärt som andrahandsval bland dem som i första hand skulle rösta på kristdemokrater och moderater. Många som i första hand föredrar Centerpartiet har i stället kommit att uppskatta Socialdemokraterna mer, medan moderater och kristdemokrater har ljumma känslor för Centerpartiet. Det gör att förutsättningarna för ett konservativt block definitivt finns på väljararenan.

Tyvärr har SOM aldrig undersökt hur stor andel av SD:s väljare som är invandrare eller barn till invandrare. Det finns mycket som tyder på att en icke obetydlig och växande andel av denna kategori röstar på partiet, inte minst syns det på partiets valsedlar.

Lång akademisk praxis
SOM-institutet vid Göteborgs universitet är ett samarbete mellan såväl forskare som myndigheter och organisationer och har i över 30 år undersökt allmänhetens förtroende för olika samhällsinstitutioner: regering, riksdagspartierna, polis, banker, kyrkan och andra. Man brukar också ta reda på vilka frågor befolkningen i Sverige anser vara de viktigaste. Däremot gör SOM inte några regelbundna mätningar av aktuella partisympatier under året. Sådana mätningar görs av institut som Demoskop, Inizio och Sentio.

SOM-institutets mångåriga undersökningar har skapat långa tidsserier av resultat som möjliggör analyser av trender och utvecklingen över tid. SOM betonar att man presenterar data, det vill säga fakta och inte tyckanden, gissningar eller mer eller mindre välgrundade antaganden.

För att bedöma trovärdigheten i resultaten är det viktigt att känna till den metod som SOM använder. Den består i att SOM i mitten av september 2019 skickar ut undersökningen till ett slumpmässigt urval av totalt 21 000 personer mellan 16 och 85 år boende i Sverige. Deltagarna dras direkt ur folkbokföringsregistret, vilket i praktiken innebär att var och en av oss som är skrivna i Sverige har lika stor chans att bli utvald till undersökningen varje år.

Hösten 2019 var det strax under hälften av dem som blivit slumpmässigt utvalda som besvarade undersökningen. Denna svarsfrekvens betraktas som väldigt hög sett ur ett internationellt perspektiv. Det finns dock en trend som visar att den har sjunkit långsamt över tid. Trots detta anses representativiteten och därmed trovärdigheten vara väldigt god.

”Svagt utbildade män på landsbygden”?
Tidigt under sin existens karaktäriserades Sverigedemokraternas sympatisörer med en lätt nedlåtande attityd som ”svagt utbildade män på landsbygden”. SOM-undersökningen visar att i viss mening är detta omdöme fortfarande giltigt.

SOM:s opinionsundersökningar visar vidare att Sverigedemokraterna har en stark ställning bland de manliga väljarna över tid, men är betydligt svagare när det gäller att locka kvinnliga röstande. Över tid har männens dominans förstärkts. I SOM-undersökningen 2009 svarade 3 procent av kvinnorna och 5 procent av männen att de såg SD som bästa parti. År 2019 säger 12 procent av kvinnorna och 24 procent av männen att de betraktar SD som bästa parti.

Undersökningen 2019 konstaterar att människor på landsbygden fortfarande bildar partiets bas. Lite drygt en fjärdedel av alla som bor på landsbygden ser år 2019 Sverigedemokraterna som deras främsta parti. Mönstret känns igen sedan 2009 men skillnaderna mellan de mindre och större städerna har blivit mer signifikanta med tiden. Utbildningsnivån hos SD:s sympatisörer var redan 2006 den att de flesta som satte partiet främst var relativt lågt utbildade. Än i dag har SD i jämförelse med andra partier relativt få akademiker och högutbildade.

Från mittenparti till arbetarhöger med företagare
Undersökningen visar också att Sverigedemokraterna har blivit starkare bland kategorin företagare. Tidigare var den kategorin svagt representerad i partiet. År 2019 attraherar SD lika många väljare bland företagare som bland arbetare; en fjärdedel av väljarna inom respektive grupp föredrar detta parti.

När Sverigedemokraternas väljare år 2006 tillfrågades om var de placerade sig på den ideologiska vänster-högerskalan, så placerade de sig generellt i mitten. I dag placerar de sig klart till höger. 40 procent av alla väljare som i dag ställer sig klart till höger är sverigedemokrater.

Att Sverigedemokraterna valt att gå åt höger i en rad frågor har gjort att andelen arbetare som röstar på något högerparti (här definierat som något av de tidigare allianspartierna eller SD) ökat rejält sedan 2006. Det gör att andelen av kategorin arbetare för första gången är jämnt fördelade över den gamla blockgränsen. Nästan 50 procent av arbetare föredrog 2019 ett högerparti, att jämföras med cirka 35 procent år 2006.

Resultatet kan tolkas som en kommentar till Socialdemokraternas tillbakagång under de senaste åren. Även i en rad andra europeiska länder har de partier som betecknar sig som socialdemokratiska gått tillbaka. Partiets budskap till väljarna tycks inte längre uppfattas som det mest adekvata svaret på tidens stora ödesfrågor.

De danska socialdemokraterna utgör ett undantag. I senaste valet 2019 gick partiet starkt framåt på bekostnad av det invandringskritiska Dansk Folkeparti. De båda partierna har sedan lång tid uppträtt som kommunicerande kärl: När socialdemokratin gått tillbaka har Dansk folkeparti ökat, och vice versa. Detta tros bland annat bero på att de danska socialdemokraterna förespråkar en striktare invandringspolitik än till och med SD, med noll asylinvandring och asylcentra i Afrika dit asylsökande ska skickas.

Senaste