lördag, 20 april, 2024
lördag, april 20, 2024

Gymnasieskolor övergår till distansundervisning

Fram till vårterminen kommer gymnasieskolor att övergå till distansundervisning enligt ett nytt beslut från regeringen på rekommendation av Folkhälsomyndigheten. Men vissa elever kommer undantas de nya reglerna, bland annat invandrare på introduktionsutbildningar.

På dagens pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen fattat ett beslut om att distansundervisning skall gälla från måndag den 7 december fram till och med den 6 januari efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Löfven anmärker dock att detta inte skall tas på fel sätt av gymnasieeleverna. Han uppmanar även föräldrar att prata med sina barn om varför det är viktigt att följa de råd och rekommendationer som myndigheterna nu kommer med.

– Jag utgår från att landets gymnasister är kloka och förstår att det här inte är ett förlängt jullov, inte en chans att hänga på stan eller i köpcentrum. Jag litar på att ni tar ansvar. Om vi allihop tar det ansvaret så kommer Sverige klara det här, sade statsminister Stefan Löfven.

Återinförda restriktioner

Efter att vårens rekommendationer om distansundervisning på gymnasieskolorna togs bort den 15 juni har dessa skolor återgått till i stort sett det vanliga. Men efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten, som sett en allt större smittspridning hos framförallt de äldre skoleleverna från 16 och uppåt, har man nu valt att genomföra nya restriktioner. Det, tillsammans med smittoutbrott i gymnasieskolan, har bidragit till att gymnasieskolan övergår till distansundervisning.

– Detta beslut tas för att det är nödvändigt. Jag är medveten om att gymnasieskolan har jobbat hårt och fått göra stora anpassningar under hösten. Jag förstår om det känns tufft att göra ännu en förändring så här snabbt. Vårens övergång till fjärr- och distansundervisning var svår för många unga. Vi är ett helt samhälle som ser hur lärare anstränger sig för att ge elever den bästa tänkbara utbildningen i detta svåra läge, och ungdomar som kämpar – stort tack till er alla, sade utbildningsminister Anna Ekström.

Vissa elever kommer att undantas de nya restriktionerna.

I ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten skriver man att vissa elever kommer att undantas de nya restriktionerna, däribland invandrare.

”I en rapport om gymnasieskolornas distansundervisning under våren konstaterade Skolinspektionen att elever på introduktionsprogrammen, däribland språkintroduktionen, ställs inför särskilda utmaningar vid distansundervisning. Samma sak gäller elever med social oro eller trångboddhet i hemmet, elever med behov av nära kontakt med sin lärare, eller elever som har svårt att hitta struktur och rutiner för sina studier. Vår rekommendation är därför att bland annat elever på introduktionsprogrammen och andra elever som är sårbara för distansundervisning inte bör omfattas av rekommendationen”, säger avdelningschef Britta Björkholm.”

Bland undantagen menar man att elever på introduktionsprogrammen, inklusive språkintroduktion, skall undantas de nya restriktionerna.

”Huvudmännen bör alltså hålla öppet för närundervisning av elever vid introduktionsprogrammen och dessutom ha en låg tröskel för att även andra elever som blir särskilt lidande av distansundervisning skall få fortsätta med undervisning i lokalerna.”

Undantagen från Folkhälsomyndighetens rekommendation gäller även för:

  • praktiska moment som inte kan skjutas upp,
  • nationella prov,
  • andra examinationer som inte går att genomföra på distans,
  • elever på introduktionsprogrammen, inklusive språkintroduktion, och
  • elever som i övrigt är sårbara vid distansundervisning.

De övriga skolformerna förskoleklass, grundskola, grundsärskola, specialskola, sameskola och gymnasiesärskola kommer inte att påverkas av de nya restriktionerna heller, precis som utbildningar som riktar sig till vuxna.

Senaste