tisdag, 23 april, 2024
tisdag, april 23, 2024

Hela Europa stänger ned

Ett antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Enligt nyhetsbyrån AFP har nu över en miljard människor i mer än 50 länder och territorier i världen uppmanats att stanna hemma på grund av coronaviruset. Till de värst drabbade regionerna hör Västeuropa, där flera länder nu rapporterar tiotusentals officiellt smittade.

Det första landet i Europa med stort antal smittade var Italien, som fortfarande har högst antal döda, följt av Spanien, som nu har över 100 000 fall och 10 000 döda. I både Spanien och Italien, liksom i Frankrike, har regeringarna infört landsomfattande karantän, vilket innebär att människor så mycket som möjligt ska hålla sig i hemmet, med undantag för matinköp, besök hos läkare eller apotek, samt kortare andra utomhusvistelser i närheten av bostaden.

Tyskland, med 85 000 fall och över 1 000 döda, har ännu inte vidtagit lika drastiska åtgärder, men reglerna kan komma att skärpas om uppmaningar till frivillig försiktighet inte efterlevs.

I Italien har all icke samhällsviktig verksamhet stängts ned
Italien blev tidigt ett epicentrum för coronasmittan i Europa, och har i nuläget 115 000 aktiva fall och hittills över 13 000 döda. Den 8 mars satte regeringen regionen Lombardiet i karantän, följt av resten av landet nästa dag.

METRON I ROM har sedan karantän infördes i hela Italien haft mycket få resenärer. Foto: Instagram/Fenomenologia urbana

En svensk kvinna som sedan många år är bosatt i Rom berättar för Nya Tider:

− Nu har all icke samhällsviktig verksamhet stängts ned. Man får bara gå ut om man ska till jobbet, som alltså måste vara samhällsviktigt, gå och handla en person per hushåll och då till mataffären som ligger närmast bostaden, gå till apoteket eller till läkare. När man ska ut måste man fylla i en blankett som man laddar ned, där man skriver vad det är man ska göra. Parker och liknande är stängda. Man får exempelvis inte längre vara ute och jogga, utom möjligen om det sker i direkt anslutning till bostaden. Alla skolor är stängda. Tidnings- och tobaksaffärer är fortfarande öppna.

Hon menar att åtgärderna i huvudsak respekteras, och det blir höga böter för den som ertappas med att bryta mot dem. Hon fortsätter:

− Extremt mycket mindre folk på gatorna, som vi ser härifrån eller när vi handlat. Men vi går inte ut, utan är i lägenheten hela tiden, och så gör de flesta som inte fortfarande har sin arbetsplats öppen. Om man ser folk som är ute med hunden har de plasthandskar och ansiktsmask på sig. Generellt finns det mycket stor solidaritet för att avlasta sjukvården, och i Italien älskar man ju sina äldre och därför säger man inte ”ja, ja, det är ju bara de äldre som dör”, utan man försöker verkligen att rädda alla.

Många har påpekat hur svagt EU har visat sig vara i denna situation, något som även denna kvinna berör:

− Italien har fått mycket hjälp utifrån, från Kina, Kuba och Ryssland, som man är mycket tacksam för. Alla de stora italienska företagen har också givit mycket pengar och jag såg i dag att Gucci nu hjälper till med att exempelvis sy sjukvårdskläder.

Samtidigt tyder smittspridningen inom Italien på att åtgärderna kan ha haft effekt. Absolut flest antal upptäckta fall har fortfarande Lombardiet i norra delen av landet, där det första stora utbrottet skedde och där det för närvarande finns 27 000 fall. I sydligare regioner är antalen smittade betydligt lägre. I Lazio, där huvudstaden Rom ligger, är siffran 1 400 och i Kampanien, med miljonstaden Neapel, 900.

Spanska trappan i Rom. Foto: Instagram/Margo Kostina

”Nästan lite skrämmande”
Situationen är likartad i Frankrike, som har uppnått 59 000 aktuella fall och 5 000 döda. Romain, 23, befinner sig i staden Besançon i östra delen av landet och berättar för Nya Tider att alla skolor, inklusive universitet, är stängda, liksom restauranger, barer och andra typer av fritidsanläggningar. Öppna förblir endast livsmedelsaffärer, apotek och andra affärer som anses nödvändiga. Den 16 mars infördes ”isolering”, inledningsvis i två veckor, och Romain säger:

− För att gå ut måste man ha med sig ett ”undantagsintyg”, ett papper som visar var man bor och varför man går ut. Giltiga orsaker att gå ut kan vara att ta hand om exempelvis en äldre släkting, för att träna nära din bostad, eller handla mat och liknande. Tanken är att så mycket som möjligt begränsa rörelse. På vissa platser har man infört utegångsförbud, som i Mulhouse, där man har utegångsförbud mellan 21.00 och 06.00.

ROMAIN THOMANN förbereder sig med mask och handskar för att inhandla matvaror i franska Besançon. I övrigt håller han sig isolerad i hemmet, enligt myndigheternas påbud, som innebär att man måste kunna visa upp verkliga skäl för att röra sig i samhället. Foto: Romain Thomann

Kollektivtrafiken är fortfarande igång, men även för att använda sig av den gäller giltiga skäl.

− Överallt i landet är gatorna tomma. Isoleringen har gjort att de flesta människor inte längre går ut. Man träffar på folk, men det är väldigt lugnt. Det är nästan lite skrämmande. Jag bor i stan och har vant mig vid oljud, och nu blir man nästan lite stressad av lugnet. Vi har nu en kris som vi inte har sett förut. Det är historiskt.

St Germain Paris. Foto: Instragam/Christel Deroche.

På frågan om folk respekterar de nya reglerna, svarar Romain med ett skratt:

− Vi är i Frankrike, så nej. Jag skulle tro att vi är det land där man respekterar det minst. Italienarna har skällt lite på oss för att vi tar för lätt på det. Det är väl en rebellisk sida, att när man blir tillsagd något gör man tvärtom, och så har det alltid varit. Problemet är att vi nu kämpar mot en fiende som är osynlig och relativt farlig. Det stör mig, eftersom jag accepterar isoleringen, även om det är tungt.

Under normala omständigheter skulle kommunalvalens andra omgångar ha hållits den 22 mars, men de är nu lagda på is. Romain är dock mycket kritisk till att kommunalvalens första omgång hölls, trots risken för smittspridning, den 15 mars:

− Det var vansinne att genomföra första omgången. Igår sköt kurvan upp, med 3 000 nya fall. Och eftersom inkubationstiden är en vecka, visar det att spridningen inträffade direkt efter valen.

− Jag är väldigt försiktig. I går gick jag ut för att handla. Jag har en process som ser ut som en science fiction-film, med handskar och mask. Jag har memorerat hur affären ser ut och en exakt inköpslista, för att minimera riskerna.

Senaste