måndag, 21 september, 2020
måndag, september 21, 2020

Hundra tusen i patriotisk marsch på Polens självständighetsdag

Upp till 150 tusen polska nationalister demonstrerade under självständighetsdagen för sin polska nation samt mot den våg av HBTQ-propaganda som nu sköljer över landet.

Den 11 november firar Polen sin självständighetsdag till minne av den andra polska republiken – en polsk stat som skapades 1918 efter första världskriget, och som upplöstes efter Sovjetunionens och Nazitysklands invasion 1939. Sedan 2008 demonstrerar nationalister i Warszawa denna dag för ett enat, katolskt och polskt Polen. De första åren var ofta mycket våldsamma med stora sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Men förra året förekom inga allvarliga incidenter alls trots ett rekordstort deltagande om 250 tusen personer.

HBTQ-lobby i fokus
Även i år har det gott fredligt till när, enligt arrangören, 150 tusen personer demonstrerade under paroller som ”Ära till Polen och Gud, heder och hemland!”. Denna gång har ett stort fokus legat på traditionella familjer, äktenskap och heterosexualitet. Detta då det pågår en intensiv konflikt i Polen mellan (ofta utländskt finansierade) HBTQ-aktivister och polska traditionalister. Inte minst sedan Warszawas borgmästare tidigare i år skrev under den så kallade ”Warszawa HBTQ+-deklarationen” som gav stöd och en rad förmåner för HBTQ-aktivister och skulle implementera HBTQ-propaganda i stadens skolundervisning, kultur, sport och allmänna tillställningar.

Högergrupper reagerade kraftigt på deklarationen och en aggressiv debatt och omfattande aktivism i frågan gjorde till slut att borgmästaren backade och bordlade deklarationen tills vidare.

Samhällsnytt har under tisdagen lagt ut ett videoreportage från marschen:

Kommentarer

Nedan innehåll är kommentarer från våra besökare. Varje kommentator ansvarar för innehållet i kommentaren. Detta är ej redaktionellt innehåll.Vi ber dig att rapportera olämpliga inlägg så att våra moderatorer kan säkra en saklig och trevlig debatt.

Senaste

Luai – frihetskämpe mot både muslimskt och ”liberalt” förtryck

Islam är det största men inte det enda problem som Sverige har med invandringen.

Göteborg skall kartlägga ”den radikalnationalistiska miljön”

Ingen kartläggning av västerextremister eller islamister är aktuell för närvarande

Merkel välkomnar 3 000 från mordbrännande migrantlägret Moria

Tyskland skall ta emot fler migranter från Grekland

Veganska föräldrar felnärde sitt spädbarn

Vegansk diet gav spädbarn cerebral pares

Brå konstaterar brott och bråk i bibliotek och i simhallar

Brå har kartlagt förekomsten av brott och ordningsstörningar på simhallar och bibliotek på uppdrag av regeringen.

Populärt