lördag, 23 januari, 2021
lördag, januari 23, 2021

Immunitetspass kan snart avgöra vem som får röra sig fritt i samhället

I bland annat Storbritannien, USA och Tyskland överväger man nu att registrera den som har antikroppar mot covid-19 med hjälp av så kallade immunitetspass. Den som har passet ska då kunna röra sig mer fritt i samhället än andra. Men WHO är kritiska och menar att det ännu är okänt hur länge man kan vara immun mot viruset.

Brittiska Open University, OU, har utvecklat världens första “digitala immunitetspass”, ett slags pass som registrerar den som har antikroppar mot det nya coronaviruset. Detta ska ses mot bakgrund av att den brittiska regeringen har uttryckt en vilja att implementera en sådan lösning för att de som redan har haft smittan, och därmed kan antas vara immuna, ska kunna gå tillbaka i arbete och återgå till en mer normal livsstil.

– Vi tittar på immunitets-certifikat, säger Storbritanniens hälsominister Matt Hancock.

– Folk som har haft sjukdomen har utvecklat antikroppar kan verifiera det och därmed i så hög grad som möjligt återgå till ett normalt liv, vidareutvecklar han.

OU:s immunitetspass bygger på datalagring genom samma teknik som bitcoins och andra kryptovalutor, så kallad “blockkedja”. Enligt OU är deras system “säkert och skyddar mot manipulation”. Eftersom blockkedjan är distribuerad över alla användares enheter och lagras krypterad och utan någon central databas så är detta tänkt att säkra att datan lagras tryggt och att den personliga integriteten upprätthålls.

När användaren gör ett test för antikroppar så måste denne verifiera sig med en mobilapp som kontrollerar mot fingeravtryck och därefter lagrar testresultatet i blockkedjan. Om testet är positivt kan appen senare användas för att verifiera att användaren har antikroppar och därför kan tillåtas resa och röra sig i miljöer som inte är tillgängliga för andra.

Även amerikanska Quantum Materials Group har utvecklat ett immunitetspass baserat på blockkedja – detta på plattformen “Hyperledger Sawtooth enterprise blockchain”, vilket är fri programvara med öppen källkod. Den amerikanska statsepidemiologen Dr. Anthony Fauci har bekräftat att modellen med immunitetspass är något man nu överväger.

Också i Tyskland diskuteras immunitetspass. “De som är immuna kan tilldelas ett slags vaccinationspass som till exempel kunde ge dem undantag från de sociala restriktionerna”, förklarar den tyske epidemiologen Gerard Krause för The Guardian.

WHO kritiska
Men Världshälsoorganisationen, WHO, är kritiska till konceptet och påtalar att vi ännu inte vet om och hur länge en person som har smittats av covid-19 är immun. Och Peter Openshaw, professor i experimentell medicin på Imperial College London, varnar för att immunitetspass kan ge oönskade och kontraproduktiva effekter när folk utanför riskgrupperna medvetet kan tänkas försöka bli smittade för att få passet och därmed kunna återgå till en mer fri livsstil.

Kommentarer

Nedan innehåll är kommentarer från våra besökare. Varje kommentator ansvarar för innehållet i kommentaren. Detta är ej redaktionellt innehåll.Vi ber dig att rapportera olämpliga inlägg så att våra moderatorer kan säkra en saklig och trevlig debatt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Kommer meddelandeappen Signal att bryta teknikjättarnas censur?

Kraftig efterfrågan på alternativa meddelandeappar

Sju döda efter coronavaccination i tyskt äldreboende

Kan vaccinet förstärka sjukdomsförloppet i vissa fall?

Del tre av ”Navarrorapporten” om valfusk i amerikanska presidentvalet publiceras

Frågan om valfusk kommer att hänga över Biden tills det är utrett

Storbritannien och Kina i bråk om brittiska resehandlingar

Ses som inblanding i Kinas inre angelägenheter

Rysslands luftrum stängs för europeiska ögon

Ökande spänningar mellan Ryssland och omvärlden

Två miljoner dollar som skickats från Vatikanen till Australien saknas

Kraftig felberäkning från Australiens finansinspektion

Vårdpersonal vägrar vaccin

Precis som i utlandet är många i den svenska vården skeptiskta till att låta vaccinera sig

Våldsbrotten ökar dramatiskt på franska landsbygden enligt nya uppgifter

Har överföringen av migranter från storstäderna något med saken att göra, eller beror det på coronarestriktionerna?

Populärt