fredag, 26 april, 2024
fredag, april 26, 2024

Internationell expertis: Tiotals miljoner kan dö av coronaviruset

Upp till 70 procent av jordens befolkning riskerar smittas av coronaviruset inom ett år, varpå tiotals miljoner människor kan väntas dö. Och nu handlar det om att försöka begränsa spridningstakten i den mån det går för att köpa tid att utveckla behandlingar och vaccin. "Vakna upp! Gör er redo!", säger Mike Ryan, chef inom WHO.

Exakt24 vill inte skapa panik med denna artikel. Informationen i artikeln är dock relevant och kan förhoppningsvis öka folks förståelse för situationens allvar, samt vikten av att man själv agerar för att försvåra spridning av coronaviruset.

Världshälsoorganisationen, WHO, höjde under fredagen den globala riskbedömningen för coronaviruset, SARS-CoV-2, till den högsta nivån och framhöll vikten av insatser jorden över för att begränsa smittan.

– Det här är en reality check för alla regeringar på planeten: Vakna upp! Gör er redo! Detta virus är på väg och ni måste vara beredda. Ni har ett ansvar mot era medborgare och ni har ett ansvar mot världen att vara redo!, sa Mike Ryan, chef för WHO:s hälsoskyddsprogram.

Marc Lipsitch, professor i epidemiologi på Harvard University, förutspår att mellan 40 och 70 procent av jordens vuxna befolkning kommer att smittas av coronaviruset inom det närmsta året, skriver The Harvard Gazette. Det motsvarar flera miljarder människor och av dem räknar Lipsitch med att uppåt två procent kommer att dö, om inte medicin eller vaccin hinner tas fram innan dess – något som han ser som osannolikt. Om prognosen håller innebär det i praktiken att tiotals miljoner människor kommer att dö av coronaviruset inom det närmsta året.

Lipsitch lägger dock in en brasklapp och det är att erfarenheten från Kina visar att det går att hålla nere siffran tillfälligt genom drakoniska karantänregler. Men han menar samtidigt att detta i praktiken bara är genomförbart under kortare perioder. Dessutom är han av uppfattningen att inte alla samhällen skulle klara av att genomföra det som Kina har gjort.

– Jag tror inte att vilket land som helst kan hålla den sorters sociala avstånd oavbrutet.

Men alla åtgärder som kan sakta ned spridningstaken menar han ändå är bra, eftersom det kan minska belastningen på sjukvården och skjuta fler infektioner framåt i tiden, tills man förhoppningsvis vet mer om sjukdomen och hur den kan begränsas.

Internationell konsensus om omfattningen
Uppskattningen 40-70 procent är inte långt ifrån norska Folkehelseinstituttet, som förutspår att coronaviruset kan drabba 20 till 70 procent av Norges befolkning. Även Australiens hälsomyndighet räknar med att upp till 70 procent av landets befolkning kan smittas. Ännu längre går brittiska myndigheter som skriver i en rapport att hela 80 procent av Storbritanniens befolkning kan smittas och en halv miljon dö.

I skrivande stund har coronaviruset nått 64 länder och Lipsitch menar att mörkertalen kan vara stora då tester utförs i mycket begränsad skala och fokuserar på att söka folk som har varit i kontakt med kända smittofall.

– En anledning till varför inte USA har så många registrerade fall kan vara att vi inte genomför särskilt många tester.

Den typen av tester man gör idag, där man spårar smittokedjor, menar Lipsitch är bra, men samtidigt framhåller han att om bara en sjuk person slinker igenom masken så kan denna då smitta folk “ostört” och skapa rätt stor smittospridning innan myndigheterna märker det. Enda sättet att komma åt okända smittokedjor är att utföra tester utifrån bredare kriterier, till exempel på alla som behandlas för lunginflammation, menar han och hänvisar till Hongkong där man testar folk utifrån mycket fler kriterier än i USA och Europa.

Det är allmänt känt att coronaviruset likt de flesta virus drabbar äldre och de som har andra underliggande sjukdomar hårdare. Men något som man även behöver studera närmre, menar Lipsitch, är om vårdpersonal drabbas hårdare av viruset på grund av mer omfattande exponering.

– En del av de anekdotiska fallen med unga läkare som dör får mig att undra om det är så att de blir sjukare på grund av att de exponeras för en högre dos (av viruset).

Om så är fallet kan det bli minst sagt problematiskt eftersom världen riskerar få mycket stor brist på vårdpersonal om Marc Lipsitchs prognos skulle bli verklighet.

Coronaviruset kan inte jämföras med influensa
Ett vanligt förekommande argument för att coronaviruset inte skulle vara särskilt allvarligt är att det kan jämföras med vanliga influensor. Lipsitch ser en fara i detta.

– 2009 års influensa-pandemi (“svininfluensan”) dödade färre än en på tusen personer som insjuknade. Så två per hundra (coronaviruset) är en rätt stor skillnad.

– Den ena är en “irritation” och den andra är en katastrof. Att säga att coronaviruset är som influensa är inte konstruktivt.

Det finns fyra tidigare kända coronavirus som, likt många andra virus, beter sig mer som förkylningar och begränsar sig till att angripa de övre luftvägarna. Men både det aktuella coronaviruset, SARS-CoV-2, och det tidigare SARS-viruset går vidare i kroppen och ger sig på lungorna – ett beteende som förknippas med mycket mer allvarliga sjukdomar, skriver The Scientist.

Senaste