söndag, 29 november, 2020
söndag, november 29, 2020

Lavinartad ökning av rån mot unga: Åttaåring rånades av beväpnat gäng

Varje dag anmäls i snitt tre ungdomsrån i Stockholm. Det innebär att tre gånger så många unga rånas i dag jämfört med fyra år sedan, enligt färsk statistik från Brottsförebyggande rådet. Polisen säger att det är vanligt att även förövarna är unga, och att de ofta rånar i gäng.

Ny statistik från Brottsförebyggande rådet visar att 284 unga personer under 18 år rånades från januari till september 2015. Nya siffror visar en tredubbel ökning, och nu ligger siffran på hela 845 rapporterade rån mot ungdomar.

Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef i Stockholm, säger att det är vanligt att rånarna är flera stycken:

– Rånen begås ofta av ett stort antal gärningsmän mot en eller två ungdomar.

Sjunnegård Dahlbom säger även att rånen är ”hänsynslösa”:

– Det är väldigt allvarligt, att de som begår rånen är så hänsynslösa, att unga personer blir kränkta och rädda. De som utsätts blir fruktansvärt rädda.

Regionpolischefen tror att en av förklaringarna till ökade ungdomsrån är att kontanthanteringen i butiker har minskat, och att rånarna därför ger sig på offer på gatan istället. Polisen säger även att det kan vara farligt att ingripa själv om man blir vittne till ett pågående rån.

Tidningen Mitti har träffat flera av de som utsatts för brott nyligen, bland annat en åttaårig pojke som var på väg hem från skolan när ett beväpnat och maskerat gäng rånade honom på hans mobiltelefon. Man har även talat med en 14-åring som blev förföljd av ett gäng som rånade honom på jacka, skor och mobiltelefon. Nu vill inte pojken gå tillbaka till skolan och är rädd för att gå i skogen.

Kommentarer

Nedan innehåll är kommentarer från våra besökare. Varje kommentator ansvarar för innehållet i kommentaren. Detta är ej redaktionellt innehåll.Vi ber dig att rapportera olämpliga inlägg så att våra moderatorer kan säkra en saklig och trevlig debatt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Har en anställd på Dominion Voting Systems skrutit om att ha riggat valet mot Trump?

Anklagelserna om valfusk och konspirationsteorier fortsätter att hagla från båda sidor

Man misshandlad av poliser för att han inte bar munskydd

Nytt bränsle i debatten om den nya franska säkerhetslagen

”Europa får inte ge efter för Soros nätverk”

Öppen konflikt mellan George Soros och Viktor Orbán

Populärt