torsdag, 28 mars, 2024
torsdag, mars 28, 2024

Marine Le Pen förklarar islamismen ”Frankrikes fiende”

Partiledaren för Rassemblement National (RN) i Frankrike sade i nyhetskanalen LCI att ”islamistisk ideologi bör betraktas som en fiende till Frankrike” och krävde ”exceptionell lagstiftning” som bland annat skulle innebära att vissa artiklar i Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter åsidosätts.

”Ett krig förs mot oss och vi måste utkämpa detta krig”. Tio dagar efter terroristmordet på Samuel Paty ansåg Marine Le Pen att ”islamistisk ideologi” borde betraktas som ”en fiende till Frankrike”.

”Vi för inte detta krig mot en stat, utan mot en ideologi: islamism”, hävdade partiledaren för Rassemblement National under sändningen av ”Grand Jury RTL-Le Figaro-LCI”.

”Om vi är i krig, måste vi förklara denna ideologi som Frankrikes fiende ” fortsatte hon, och ”beslut måste springa ur denna förklaring”. Hon nämnde särskilt förbud mot ”organisationer som främjar denna ideologi”, stängningen av islamistiska moskéer, stoppandet av all finansiering som stödjer islamism och utvisning av utlänningar som förespråkar eller stödjer islamism.

Marine Le Pen förespråkade också livstids fängelse för förövare av terroristhandlingar, återkallade medborgaskapet för radikaliserade personer med dubbla medborgarskap och, för medborgare med endast fransk nationalitet, ett straff av ”nationell nedklassning” motsvarande ”borgerlig död”, enligt den äldre franska straffrätten en påföljd som för vissa brott kunde utdömas jämte själva straffet.

Den dömde förlorade därigenom rättigheten att förfoga över sin egendom, vilken skiftades mellan hans lagliga arvingar, som om han avlidit. Vidare kunde han inte genom arv, gåva, testamente eller på annat sätt förvärva egendom, inte avsluta något giltigt avtal, inte inför domstol föra talan varken för sig själv eller andra, inte vittna och inte ingå äktenskap. Om han förut var gift, ansågs äktenskapet upplöst.

I Sveriges brottmålslagstiftning har det inte på mycket länge förekommit något straff motsvarande den borgerliga döden, men i Sveriges äldre lagar finns något liknande, nämligen det för vissa svårare förbrytelser, särskilt de så kallade edsöresbrotten, straffet att den dömde skulle ”biltog läggas och dömas fridlös över allt riket”. Den biltoge var ställd utanför samhällets skydd och kunde således sägas vara borgerligt död, om också, till följd av de olika tids- och samhällsförhållandena, de bägge straffen i mycket skilde sig från varandra.

Inför den islamistiska faran kunde Le Pen också tänka sig ett återinförande av dödsstraffet: ”Det som chockerar fransmännen är att se människor som har begått fruktansvärda handlingar komma ut efter 10-20 år. De som begår terroristhandlingar måste fängslas på livstid” insisterade RN:s partiledare.

Hon tillade att Frankrike borde säga upp flera artiklar i Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna som ”i många fall hindrar oss från att skydda oss mot terrorister”. Hon anser att ”när en terrorist som har dödat i vårt land släpps ur fängelset och vi är förbjudna att skicka honom tillbaka till sitt ursprungsland […], är det en fara för det franska folket”.

Le Pen insisterade på att ”muslimer måste delta i kampen mot islamismen, en ideologi”. Enligt henne måste ett ”invandringsministerium” inrättas eftersom detta ämne ”är ett stort problem i vårt land”. Le Pen bekräftade på nytt sitt motstånd mot att ”bära slöja i det offentliga rummet”, och krävde ett förbud.

Marine Le Pen har också förklarat sig vara för ett omval av Donald Trump, vilket skulle vara ”mer positivt” än Joe Biden.

För att återgå till faran med ”islamo-vänsterism”, ett begrepp som har använts under de senaste dagarna, i synnerhet av utbildningsminister Jean-Michel Blanquer, sade hon att det också fanns en ”islamo-högerism”.

Bruno Pomart, en före detta polis i RAID (Franska polisens nationella insatsstyrka), sade nyligen till CNews: ”RN är för närvarande mycket mindre farligt än [det islamo-vänsterorienterade partiet] France Insoumise.”

Den franske fotbollsspelaren Paul Pogba uppges ha lämnat det franska landslaget efter kommentarer från Frankrikes president Emmanuel Macron om att islam är källan till internationell terrorism. Manchester United-spelaren kommer inte längre att spela för Frankrike.

Frankrike har mött en ökande ilska i arabvärlden, med uppmaningar att bojkotta franska produkter, uppmaningar till demonstrationer i Libyen, Recep Tayyip Erdogans anklagelser mot Emmanuel Macron gällande hans ”psykiska hälsa” och även fördömanden från marockanska och pakistanska ledare.

Senaste