onsdag, 27 januari, 2021
onsdag, januari 27, 2021

Migranter försökte storma Europa – en skjuten till döds

Efter att Turkiet öppnade gränserna för passage till Europa – nu försöker tiotusentals att illegalt ta sig över gränsen till Grekland. Men reaktionen från grekisk polis och militär har varit resolut och under morgonen har det första dödsfallet inträffat, efter att grekisk polis skjutit skarpt mot våldsamma migranter.

Tiotusentals illegala migranter från framförallt Afghanistan, Syrien och Iran försöker just nu storma gränsen mellan Turkiet och Grekland, för att sedan kunna ta sig vidare norrut genom Europa. Och strax efter klockan nio på måndagmorgonen sköts en man till döds av grekisk gränspolis, rapporterar Expressen. BBC:s journalist Mughira Al Sharif har lagt ut ett videoklipp från händelsen och vi vill varna känsla läsare från att klicka på videon längst ned i artikeln.

Uppdatering: Greklands regering påstår nu att nyheten om den skjutna migranten är fake news och ”turkisk propaganda”. Några motbevis eller förklaringar till videon över den påstått skjutne mannen har man i skrivande stund dock inte gett.

– Filmen som visar ett dödsfall vid den grekisk-turkiska gränsen är fake news, skriver Greklands vice premiärminister Stelios Petsas på Twitter.

– Vi uppmanar alla att iaktta försiktighet med nyhetsrapportering som sprider turkisk propaganda.

Även lokalbefolkningen på ön Lesbos har försökt stoppa flyktingbussar med stenar och kedjor. Även ett flyktingläger i FN:s regi ska ha satts i brand.

– Åk tillbaka till Turkiet!, ska de rasande öborna ha skrikit.

Sedan Turkiet i förra veckan meddelade att man nu öppnar för fri passage till Europa kan flera miljoner migranter väntas försöka ta sig till EU via Grekland, såtillvida inte Grekland och EU lyckas hålla gränsen stängd – något som grekisk polis och militär nu verkar försöka. Grekland har hittills meddelat att man förflyttar 50 krigsfartyg till sjögränsen mot Turkiet och tusentals poliser och militärer patrullerar nu gränsen.

Kommentarer

Nedan innehåll är kommentarer från våra besökare. Varje kommentator ansvarar för innehållet i kommentaren. Detta är ej redaktionellt innehåll.Vi ber dig att rapportera olämpliga inlägg så att våra moderatorer kan säkra en saklig och trevlig debatt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Twitter lanserar nytt instrument mot ”missledande information”

Decentraliserad censur ger företaget möjhlighet att två sina händer

Kommer meddelandeappen Signal att bryta teknikjättarnas censur?

Kraftig efterfrågan på alternativa meddelandeappar

Sju döda efter coronavaccination i tyskt äldreboende

Kan vaccinet förstärka sjukdomsförloppet i vissa fall?

Del tre av ”Navarrorapporten” om valfusk i amerikanska presidentvalet publiceras

Frågan om valfusk kommer att hänga över Biden tills det är utrett

Storbritannien och Kina i bråk om brittiska resehandlingar

Ses som inblanding i Kinas inre angelägenheter

Rysslands luftrum stängs för europeiska ögon

Ökande spänningar mellan Ryssland och omvärlden

Populärt