torsdag, 25 april, 2024
torsdag, april 25, 2024

Nya stränga restriktioner införs

Den ”nya normen” som förmedlas av statsminister Stefan Löfven (S) innefattar skarpa allmänna råd, bland annat att vi inte längre skall gå på gym eller bibliotek. Samtidigt vill man få igenom en förordning om att alla allmänna sammankomster med mer än åtta personer förbjuds. Det blir den starkaste restriktionen av svenskarnas rättigheter att mötas – någonsin.

Under dagens blixtinkallade presskonferens meddelade statsminister Stefan Löfven (S) nya skarpa restriktioner, de hårdaste ingreppen mot svenskarnas rättigheter att mötas i svensk efterkrigstid. Löfven inledde med att konstatera att svenska folket initialt var duktiga på att följa de råd och regler som gavs, men att detta inte längre är fallet:

– En del av den svenska strategin har hela tiden varit att jobba med förbud OCH rekommendationer. Under våren såg vi en stor följsamhet, svenska folket använde sunt förnuft. Det räckte långt.

– Nu ser vi att följsamheten är lägre. På ett sätt är det förståeligt. Många är trötta på den här situationen. Jag förstår det mycket väl.

Man väljer därför att skärpa de allmänna råden och samtidigt vill man få igenom en förordning så att allmänna sammankomster med mer än åtta personer förbjuds.

– I dag kan jag meddela att det kommer att föreslås att från och med den 24 november får maximalt 8 personer delta på en allmän sammankomst och offentlig tillställning. Det här är en mycket ingripande åtgärd. Den saknar motstycke i modern tid, men den är helt nödvändig för att vi skall kunna begränsa smittspridningen, säger Löfven.

Den ”nya normen”

Stefan Löfven talar även om ”den nya normen”, som han menar att svenskarna skall underkasta sig, med starka krav på social distansering.

– Vi har sett exempel på hemmafester, men vi kan inte reglera varje social sammankomst med hjälp av lagen. Beslutet att begränsa sammankomster till 8 personer är en mycket tydlig och skarp signal till varje enskild människa i vårt land och till hela det svenska samhället.

– Det bör inte förekomma sociala situationer med fler än 8 även om man inte formellt träffas av lagen. Det här är den nya normen för hela samhället och hela Sverige. Gå inte på gym, gå inte till bibliotek, ha inte middag, ha inte fester. Ställ in.

Inrikesminister Mikael Damberg fyller i:

– Alltför många agerar som att faran är över. Nattklubbar fyllde dansgolv innan vi satte stopp för det, hemmafester fortsätter. Det duger inte att återgå till det normala i en pandemi.

– Folkhälsomyndigheten har varit tydlig med att alla måste begränsa sitt sociala umgänge. Vi måste eliminera våra sociala möten, det genast.

Fortfarande inga krav på munskydd

Av till synes oförklarliga skäl vägrar Folkhälsomyndigheten fortfarande, som enda land i världen, att införa krav på munskydd i Sverige. Detta hade inneburit att man inte behövde samma hårda reglering på sociala möten med andra människor eller att hålla ned antalet deltagare på allmänna sammankomster eftersom dessa skydd minskar smittspridningen.

När frågan kommer upp väljer Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, att vända frågan till att handla om avstånd, men säger att man kan diskutera frågan om munskydd senare.

– Frågan är öppen om smittskyddet vill föra den. Men det finns väldigt mycket att göra vad gäller avståndet. Att anpassa lokaltrafiken, öppettider och liknande. Man löser inte en trängselsituation med munskydd, svarar Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Ingen av journalisterna väljer att pressa frågan vidare.

Varför man inte fattar beslut om hårdare restriktioner innan smittspridningen tar fart är en fråga som ställs flera gånger. Med tanke på att den hemliga svenska strategin är att uppnå en stor smittspridning i Sverige, minst 60 procent, för att kunna uppnå en teoretisk flockimmunitet, är det inte så konstigt att man hela tiden tillåter en hög grad av smittspridning och detta blir den enda logiska förklaringen till motståndet mot munskydden.

– Det är inte förbjudet att bära munskydd, men det är också viktigt att tänka på den sociala distanseringen. Det är aldrig förbjudet att bära munskydd, svarar Stefan Löfven, statsminister.

Begränsningar för mötesfriheten

Den viktigaste av de frågor som behandlades under pressträffen var onekligen den om att så kraftigt minska antalet deltagare vid offentliga sammankomster. Detta innebär även att rätten att till exempel samlas för att demonstrera mot dessa åtgärder kraftigt inskränks och att allmänna yttringar som kan tänkas komma av andra restriktioner på så vis förhindras, eftersom inga massdemonstrationer kommer att tillåtas.

SVT ställde frågan om det inte var ett misstag att, som man nyligen gjorde, höja taket för allmänna sammankomster till 300 personer från de tidigare restriktionerna om 50 deltagare samtidigt som man redan konstaterat att smittspridningen ökat.

– Det var ett undantag. Den norm vi pratar om nu är 8. Vi följer utvecklingen noga, och fattar de beslut som krävs för att rädda liv, hälsa och jobb, svarade Stefan Löfven.

Lena Hallengren, socialminister, säger att läget är annorlunda nu:

– Det är ett ramverk och en möjlighet att använda de 300 när situationen vänder. Det är inte aktuellt för någon att använda detta just nu, svarar hon.

En journalist ställer frågan om dessa restriktioner inte hade kunnat rädda några av de 5 000 svenskar som dog i våras, men svaret från statsministern var att folk i våras var bättre på att följa rekommendationerna och att det därför inte behövdes ha några restriktioner.

– Som vi sade så var följsamheten betydligt bättre under våren. Då såg människor till att hålla avstånd och följa regler och rekommendationer som fanns. Under våren hade vi en besvärlig situation i äldreomsorgen.

– Vi ser nu att vi har en sämre efterlevnad av rekommendationerna, därför behöver vi ta till de här åtgärderna nu, tillägger Stefan Löfven.

Senaste