fredag, 15 januari, 2021
fredag, januari 15, 2021

Regeringen lovar 500 miljoner till etablissemangsmedia

Under coronapandemin har annonsintäkterna för många stora medier kraftigt minskat. Regeringen och de liberala stödpartierna, Centerpartiet och Liberalerna, har därför beslutat att skänka en halv miljard kronor till den krisande branschen.

Coronakrisen har slagit hårt mot många branscher, inklusive etablissemangsmedia. Tidigare i veckan meddelade Aftonbladets ägare Schibstedt att kvällstidningen måste spara 100 miljoner kronor och att ett 50-tal tjänster är hotade. Tidigare har även Bonnierägda Expressen avslöjat att man måste spara 115 miljoner.

Enligt Jan Fager, tillförordnad vd vid branschorganisationen TU – Medier i Sverige, har ungefär 400 miljoner kronor i annonsintäkter försvunnit från tidningsbranschen sedan krisen startade för ett par månader sedan.

Han välkomnar därför regeringens nya bidragspaket till etablissemangstidningarna.

– Det finns ett skriande behov, säger han till Dagens Nyheter.

Exakt hur stödpaketet ska fördelas är inte klart, men 500 miljoner kronor kommer att delas ut till fler företag än de som omfattas av det vanliga presstödet.

– Vi ser att coronakrisen sätter sig på en redan utmanande situation för medierna, med sviktande annonsmarknad och en omställning till digitalt läsande som inte fullt ut har kompenserat annonstappet. Den situationen accelererar nu och det är också därför som vi från regeringens sida skjuter till den här halva miljarden i ett brett stöd till allmänna nyhetsmedier, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till DN.

Med hjälp av stödet hoppas Lind att inga stora medier ska behöva gå i konkurs för att deras intäkter faller.

– Jag hoppas inte det. Det är delvis därför vi har gjort stora stöd till näringslivet och också särskilt riktade stöd till medierna, för vi ser att medierna fyller en så enormt viktig demokratisk funktion, säger hon.

Kommentarer

Nedan innehåll är kommentarer från våra besökare. Varje kommentator ansvarar för innehållet i kommentaren. Detta är ej redaktionellt innehåll.Vi ber dig att rapportera olämpliga inlägg så att våra moderatorer kan säkra en saklig och trevlig debatt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Våldsbrotten ökar dramatiskt på franska landsbygden enligt nya uppgifter

Har överföringen av migranter från storstäderna något med saken att göra, eller beror det på coronarestriktionerna?

Estlands koalitionsregering faller efter misstänkt muthärva

Det nationalkonservativa partiet EKRE går i opposition

Debattören Janouch börjar använda Twitter-konkurrent – som släcks ner

Marknadsförde sig som ett ocensurerat alternativ till Twitter

Lex Trump – allas våra friheter hotade

USA:s president nu bannad från nästan alla de största nätplattformarn

Pandemilagen – en begränsning av dina demokratiska friheter

Den nya pandemilagen har röstats igenom i riksdagen och börjar gälla redan från söndag. Lagen, som kritiserats av systemkritiska och demokrativärnande grupper,...

Forskare kartlägger den indiska kobrans genom

Billigare och bättre motgifter i sikte

Populärt