fredag, 27 november, 2020
fredag, november 27, 2020

Rekord: Nära 3 miljoner i tolkkostnader 2019 – endast i Växjö tingsrätt

På grund av den ökade invandringen har kostnaderna för tolkar i Växjö tingsrätt ökat betydligt, från 75 000 kronor år 2000 till nära 3 miljoner hittills år 2019. År 2018 låg kostnaden på 2,8 miljoner kronor. En anledning att kostnaden blev så hög för tingsrätten föregående år var bland annat en omfattande tiggerihärva.

Tolkkostnaderna för Växjö tingsrätt når nya nivåer, och detta år slår man rekord med en kostnad på 2,9 miljoner kronor hittills. År 2018 låg kostnaden för tolkar på dryga 2,8 miljoner kronor. Sammanlagt rör det sig om 19 miljoner kronor i tolkkostnader från år 2000 fram till dags dato.

Enligt lagman Lars-Olle Larsson finns det ett par mål som kan förklara en stor del av de höga summorna under förra året och i år.

– Hösten 2018 hade vi ett stort brottsmål med 30 förhandlingsdagar som krävde tolk och 2018 började ett annat och ännu större mål som fortsatte fram till försommaren i år där vi hade 70 förhandlingsdagar med tolk, säger Lars-Olle Larsson till Lokaltidningen och fortsätter:

– Vi hade inte klarat av de här målen och många andra mål om vi inte hade haft tolkarna, det hade inte varit rättssäkert annars.

Lagmannen berättar att de mål som framför allt gjorde att tolkkostnaderna ökade var en tiggerihärva med människohandel, samt bluff gällande tandvårdsstöd.

Att tolkkostnaderna skenar menar lagmannen beror på att invandringen till Sverige ökar:

– Det har med en ökad invandring att göra. Generellt är det brottsmål, men det är även familjemål med skilsmässor och vårdnadstvister där det krävs tolkar.

De vanligaste språken tingsrätten behöver tolkar till är arabiska, slaviska, persiska och dari.

Kommentarer

Nedan innehåll är kommentarer från våra besökare. Varje kommentator ansvarar för innehållet i kommentaren. Detta är ej redaktionellt innehåll.Vi ber dig att rapportera olämpliga inlägg så att våra moderatorer kan säkra en saklig och trevlig debatt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Har en anställd på Dominion Voting Systems skrutit om att ha riggat valet mot Trump?

Anklagelserna om valfusk och konspirationsteorier fortsätter att hagla från båda sidor

Man misshandlad av poliser för att han inte bar munskydd

Nytt bränsle i debatten om den nya franska säkerhetslagen

”Europa får inte ge efter för Soros nätverk”

Öppen konflikt mellan George Soros och Viktor Orbán

Protester mot nya stränga coronaåtgärder i hela Europa

Allt mer protester mot vad som upplevs som diktatoriska tendenser

Populärt