fredag, 26 april, 2024
fredag, april 26, 2024

Salvini om EU: ”Ett näste för ormar och sjakaler – vid behov säger vi adjö”

Sprickan mellan Italien och EU växer. Italien får ingen hjälp, trots över 11 000 döda i coronaepidemin. I stället bötfällde EU-domstolen landet med över 7,5 miljoner euro mitt under pågående coronakris för att landet givit subventioner till hotellnäringen på Sardinien för 20 år sedan. Nu har konflikten förvärrats ytterligare sedan Italiens förslag om coronaobligationer avvisats. Nationalistledaren Matteo Salvini kallar EU ”ett näste för ormar och sjakaler” och hotar med att Italien kan komma att lämna unionen.

Europas värst coronadrabbade land, Italien, ligger i konflikt med EU. I början av mars bötfälldes landet på 7,5 miljoner euro av EU-domstolen, och med en straffavgift som tickar med ytterligare 50 000 euro för varje dag som går innan böterna är betalda. Det handlar om subventioner till hotellnäringen på Sardinien i början av 2000-talet. EU-domstolen menar att subventionerna strider mot den inre marknadens fria konkurrens och därför skall betalas tillbaka. Italien har förgäves försökt att begära tillbaka subventionerna från hotellägarna, vilket dock visat sig vara omöjligt så här långt i efterhand. EU svarade i mitten av mars med att utdöma vite till Italien för att någon återbetalning inte kunnat ske.

Ursula von der Leyen: ”Ett slagord”
Nu har en mer uppmärksammad konflikt inträffat. Det handlar om coronaobligationer. Coronaobligationernas struktur är inte bestämd, men enligt uppgifter i media skall det handla om att de länder som drabbats värst av covid-19 – som Italien – får störst del av pengarna, men inte ensamt behöver betala tillbaka det. Det är Italien och åtta andra länder som skall vara innehavare av coronaobligationer. Nu har frågan lett till en djup spricka mellan Italien och EU, efter att coronaobligationerna avvisats i tysk media av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som kallade förslaget ”ett slagord”. Hon menade att de reservationer som finns från Tyskland och Nederländerna är motiverade.

I Italien är vreden stor hos både vänsterregeringen och högeroppositionen. Italiens premiärminister Giuseppe Conte meddelade via media att det är Eurogruppen som skall besluta i frågan, och att kommissionen inte har med saken att göra. Även fler ministrar i vänsterregeringen var kritiska mot von der Leyens agerande. ”De vill skuldsätta oss så att de kan straffa oss”, sade Italiens industriminister Stefano Patuanelli. Utrikesminister Luigi Di Maio sade att ”Europa borde vara mer rättvist”.

”Ormar och sjakaler”
Den italienska högeroppositionen gick ännu längre än regeringen i sin kritik. På Twitter den 27 mars skrev Matteo Salvini, partiledare för landets största parti Lega:

”Avsky och förakt för detta Europa. Det tog 15 dagar för dem att utvärdera om, vem och hur man skulle hjälpa. Medan människor dör. Det här är inte en union, det är ett näste för ormar och sjakaler. Låt oss först vinna över viruset, och sedan fundera över Europa. Och, vid behov, säger vi adjö. Utan att ens tacka”.

Några dagar senare meddelade EU:s centralbankschef Christine Lagarde, i ett pressmeddelande som tros vara ett försök till skademinimering, att inga dörrar stängts för coronaobligationer och att frågan skall diskuteras snarast.

Senaste