lördag, 1 augusti, 2020
lördag, augusti 1, 2020

Spricka i Centern om massinvandringen

Häromdagen avslöjades att en grupp centerpartister startat ett internt upprop för att försvara partiets radikala linje i migrationsfrågan. Men nu får det massinvandringsvurmande initiativet mothugg av en annan falang som säger sig företrädda den majoritet inom partiet som vill minska invandringen.

Den 30 juni berättade Expressen om det partiinterna Facebook-upprop ”Centerpartister för asylrätt” som startats i kampen ”för asylrätt, mot volymmål och för rätten till familjeåterförening”. Peter Johansson, fullmäktigeledamot i Krokoms kommun i Jämtland, är en av dem som gått med i gruppen.

– Jag gick med för att jag tycker att det var en bra idé för oss centerpartister att påminna och backa upp vår partiledning om det här med asylrätten och den humanistiska migrationspolitik som vi står för. Jag känner mig ändå väldigt trygg med att Annie Lööf, Anders W Jonsson och Jonny Cato driver en humanistisk och medmänsklig migrationspolitik, säger han till Expressen.

På frågan om det går att sätta en gräns på hur stor invandringen till Sverige kan vara svarar han att ”det inte går att sätta volymmål på lidandet”.

En centerkvinna som vill vara anonym och som också gått med i gruppen påstår att ”så fort du uttalar stöd för asylrätten får du så jävla mycket hat”.

Att de talar för hela partiet är inte korrekt”
Men nu växer en annan grupp fram inom Centern som vill ha en mer restriktiv hållning i invandringsfrågan och som säger sig företräda en majoritet av partiets medlemmar.

Tim Svanberg är ordförande för Centerpartiet i Ronneby. Han är irriterad över att invandringsförespråkarna säger sig företräda hela partiets gräsrotsrörelse.

– Det finns en grupp i partiet som har starka åsikter och som hörs ganska mycket i debatten. Men det finns också en annan stor grupp i partiet som vill att vi ska bli mer pragmatiska i migrationsfrågorna. Den gruppen har inte synts lika mycket.

För Svanberg blev flyktingvågen 2015 och hur det påverkade kommunpolitiken i Ronneby en väckarklocka.

– Vi har fått prioritera oerhört hårt, och det kommer bli ännu värre framöver.

Nu vill han ha både volymmål för invandringen och begränsad försörjning vid familjeåterförening även om han fortfarande är för den så kallade asylrätten.

En annan centerpartist som bytt fot i migrationsfrågan är Erik Luth, förre vice ordföranden för ungdomsförbundet CUF. Från att ha ”stått på barrikaderna och propagerat för fri invandring” förespråkar han nu en åtstramning av migrationspolitiken.

– Jag bodde ett tag i Akalla i Stockholm och i Malmö. Då blev jag medveten om en del problem som jag inte hade förstått fanns i det svenska samhället.

Han anser fortfarande att invandringen varit bra för Sverige men hoppas nu att Centerpartiet ska vara med på en migrationsöverenskommelse med Socialdemokraterna och Moderaterna.

Kommentarer

Nedan innehåll är kommentarer från våra besökare. Varje kommentator ansvarar för innehållet i kommentaren. Detta är ej redaktionellt innehåll.Vi ber dig att rapportera olämpliga inlägg så att våra moderatorer kan säkra en saklig och trevlig debatt.

Senaste

Jan Gillberg, pionjär inom alternativmedia, fyller 85 år

Jan Gillberg är i dag mest känd som utgivare av tidskriften DSM, som utläses ”Debatt, sanningssökande, mediekritik”. Den har dock inte alltid...

Bland kungar och krigare – Fornnordiska sagor om härnadståg och krigaröden runt Östersjön

Oden var en stor krigare, han for vida omkring och underlade sig många riken. Han var så segersäll, att han hade framgång...

Läkare upprörd efter läckt journalanteckning: ”Rena avlivningsstationer”

Exakt24 har tidigare intervjuat specialistläkaren i allmänmedicin, Jon Tallinger, som säger att det kan vara förödande att ge morfin till patienter som...

Tegnérstatyn i Lund vandaliserad av BLM-anhängare

Historikern Carl T Ek, skåning i Göteborg, uttryckte sin fasa över den vänsterextrema organisationen BLM:s vandalism av statyer i Lund. Efter färgangrepp...

Alternativ för Sverige ökar kraftigt i Sentios opinionsmätning

Den stora nyheten i Sentio/Nyheter Idags senaste opinionsmätning är Sverigedemokraternas starka uppgång. Partiet är nu nästan jämstora med Socialdemokraterna som opinionsmässigt dominerat...

KDU upprättar lista över godkända konservativa att diskutera med

Läckta skärmdumpar ur ett facebookinlägg från Kristdemokratiska ungdomsförbundets (KDU) förbundsstyrelse visar att medlemmarna uppmanas att inte interagera/debattera med konservativa och nationalister, i...

Riksföreståndaren som nästan blev kung

Han har gått till historien som Sten Sture den yngre, men det var inte hans riktiga namn. Han föddes som Sten Svantesson...

Populärt

Jan Gillberg, pionjär inom alternativmedia, fyller 85 år

Jan Gillberg är i dag mest känd som utgivare av tidskriften DSM, som utläses ”Debatt, sanningssökande, mediekritik”. Den har dock inte alltid...