fredag, 22 januari, 2021
fredag, januari 22, 2021

Transsexuell jätte ska spela handbolls-VM för damer

I december avgörs handbolls-VM för damer i Japan. Frankrike är regerande mästarinnor, men all uppmärksamhet riktas mot det australiensiska laget vars bäste spelare är en elitidrottande före detta man som är 1,89 meter lång och väger 100 kilo.

Den australiensiska linjespelaren Hannah Mouncey hette fram till 2016 Callum och var en elitidrottande man som bland annat representerade Australien i herrarnas handbolls-VM 2013. Nu ska Hannah spela handbolls-VM igen – men den här gången för damlandslaget.

Hannah började genomgå en så kallat könskorrigering 2015 och identifierar sig sedan maj 2016 som kvinna. Hon hade hoppats att få representera Australien redan samma år, men eftersom Internationella olympiska kommitténs riktlinjer säger att män som gör om sig till kvinnor måste genomgå minst 12 månaders hormonbehandling innan de kan tävla mot kvinnor, nekades Hannah den möjligheten.

Kritik mot transsexuella idrottsutövare

Danmark är ett av lagen som ställs mot Australien i turneringen. Till Ekstrabladet säger den danske förbundskaptenen Klavs Bruun Jørgensen att de tvingas acceptera situationen men att det ”på lång sikt blir en svår sak att hantera, när vi plötsligt ställs mot ett lag med fem transpersoner”.

– Det kommer i stället handla om de etiska och moraliska dilemman vi ställs inför när en man byter kön och plötsligt träder in på damscenen med 110 kilo i bagaget, säger han till tidningen.

Hannah Mouncey är inte den förste före detta mannen som misstänks vinna stora fördelar genom sin könsbakgrund. Cyklisten Rachel McKinnon och friidrottaren Cece Telfer är andra exempel på idrottare som gått från att vara medelmåttiga manliga utövare till framgångsrika kvinnliga sådana.

Kritiken mot transsexuellas medverkan bygger på att damidrott på sikt kan förstöras genom att den tas över av personer födda som män.

Kommentarer

Nedan innehåll är kommentarer från våra besökare. Varje kommentator ansvarar för innehållet i kommentaren. Detta är ej redaktionellt innehåll.Vi ber dig att rapportera olämpliga inlägg så att våra moderatorer kan säkra en saklig och trevlig debatt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Kommer meddelandeappen Signal att bryta teknikjättarnas censur?

Kraftig efterfrågan på alternativa meddelandeappar

Sju döda efter coronavaccination i tyskt äldreboende

Kan vaccinet förstärka sjukdomsförloppet i vissa fall?

Del tre av ”Navarrorapporten” om valfusk i amerikanska presidentvalet publiceras

Frågan om valfusk kommer att hänga över Biden tills det är utrett

Storbritannien och Kina i bråk om brittiska resehandlingar

Ses som inblanding i Kinas inre angelägenheter

Rysslands luftrum stängs för europeiska ögon

Ökande spänningar mellan Ryssland och omvärlden

Två miljoner dollar som skickats från Vatikanen till Australien saknas

Kraftig felberäkning från Australiens finansinspektion

Vårdpersonal vägrar vaccin

Precis som i utlandet är många i den svenska vården skeptiskta till att låta vaccinera sig

Våldsbrotten ökar dramatiskt på franska landsbygden enligt nya uppgifter

Har överföringen av migranter från storstäderna något med saken att göra, eller beror det på coronarestriktionerna?

Populärt