fredag, 19 april, 2024
fredag, april 19, 2024

Ungerns utrikesminister: Frustration och avund bakom internationella liberala attacker

Liberaler över hela Västeuropa har fördömt den nya ungerska Coronaviruslagen som ger Viktor Orbáns regering möjlighet att hantera smittan utan att söka parlamentets stöd. Men kritiken bygger inte på omsorg om demokratin utan på frustration och avundsjuka över att inte vara lika framgångsrika och populära som regeringen Orbán, menar den ungerske utrikesministern Péter Szijjártó.

Ungern har återigen attackerats av ”internationella liberaler”, skriver den ungerska utrikesministern Péter Szijjártó i ett inlägg på Facebook. Efter att hans regering börjat hantera den globala coronapandemin med hjälp av undantagstillstånd, har vissa EU-medlemmar hotat Ungern med sanktioner.

I sitt Facebookinlägg skriver Szijjártó: ”Det finns inget överraskande med attackerna från den misslyckade italienska vänster-premiärministern, de tyska socialisterna som för evigt är lillebror i sin koalitionen, de aldrig någonsin folkvalda österrikiska miljöpartisterna, kommunisterna från Luxemburg eller för den delen från de extremt intoleranta nordiska liberalerna.”

Szijjártó skriver att sådana attacker är sprungna ur ”frustration och avund” eftersom kritikerna ”bara kan drömma om den typ av socialt stöd som den ungerska regeringen har vunnit med två tredjedelars majoritet under de senaste tre parlamentsvalen.”

Socialdemokratiska kravet: Sätt Ungern i ”politisk karantän”
Politiker i flera europeiska länder har krävt sanktioner mot Ungern på grund av Coronaviruslagen. ”Vi kan inte acceptera det faktum att det finns en diktatorisk regering inom EU”, sade exempelvis Luxemburgs socialdemokratiska utrikesminister Jean Asselborn till den tyska dagstidningen Die Welt.

Ungern måste, enigt luxemburgaren, placeras i ”en strikt politisk karantän”. Asselborn krävde dessutom att Ungern inte längre ska få ta plats i de gemensamma europeiska institutionerna.

Den luxemburgska utrikesminister tillade: En regering som inte längre kontrolleras av parlamentet bör ”inte ha något att säga till om i de enskilda ministerrådens beslutsfattandet, som i slutändan berör alla människor i Europa”.

Det ungerska parlamentet har godkänt en lag som gör det möjligt för premiärminister Viktor Orbán att till stor del styra genom dekret i frågor som rör bekämpandet av coronaviruset. I övrigt arbetar parlamentet som vanligt. Lagen saknar inbyggd tidsgräns, vilket innebär att parlamentet själv måste upphäva lagen när de anser att den inte längre ska gälla.

Krav om uteslutning från EPP
EU-parlamentets talman David Sassoli, som tillhör det italienska socialdemokratiska partiet Partito Democratico, kritiserade Orbán i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP: ”Ingen bör använda denna pandemi för att undergräva våra friheter.”

Den tyska kristdemokratiske Europaparlamentsledamoten Dennis Radtke efterlyste en slutgiltig uteslutningen av Orbáns parti Fidesz från den pan-europeiska liberalkonservativa partigruppen European People’s Party (EPP). När det gäller ”demokrati och rättsstatsprincipen bör det inte finnas någon rabatt för partivänner”, sade han.

Även svenska Moderaterna och Kristdemokraterna har krävt att Fidesz utesluts ur EPP.

EPP stängde av Fidesz från deras medlemskap för ungefär ett år sedan. Hittills har emellertid inget slutligt beslut fattats om partiet ska få vara kvar i partigruppen eller ej.

Miljöpartisten: Ungern nu en ”halvdiktatur”
Enligt Österrikes miljöpartistiske vice-kansler Werner Kogler är Ungern numera en ”halvdiktatur”. Kogler kräver att EU inte längre ska skicka pengar till Ungern. Utvecklingen i hans grannland är ”oacceptabel”. Att en ”halvdiktatur” tar emot ekonomiska medel från andra demokratiska stater genom EU:s omfördelning borde ”inte komma på fråga”, menar han.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (CDU) uppmanade, utan att nämna Ungern vid namn, medlemsstaterna att vara proportionerliga i införandet av nödåtgärder under coronakrisen. ”Europeiska kommissionen kommer att noga övervaka tillämpningen av nödåtgärder i alla medlemsstater”, meddelade von der Leyen i ett officiellt uttalande.

Hon krävde efterlevnad av yttrandefriheten och journalistisk. ”Nu är det viktigare än någonsin att journalister kan göra sitt arbete fritt och exakt.”

Senaste