tisdag, 19 mars, 2024
tisdag, mars 19, 2024

Vegetariska produkter – hur nyttiga är de?

Vegetariska matvaror marknadsförs inte bara som ett alternativ för klimatet utan även som ett nyttigt alternativ till kost med animaliska produkter. Men en granskning som konsumentorganisationen Äkta vara genomfört visar att de ”nyttiga” vegetariska produkterna är fyllda med kemiska tillsatser.

Allt fler svenskar väljer vegetarisk kost, ofta av moraliska anledningar eller för att man känner ”klimatskam”, och tror att ens individuella övergång till vegetariska matvaror hjälper till att rädda klimatet som det så ofta framställs i medier. En del väljer de vegetariska produkterna för att de tror att dessa är nyttigare än vanlig allsidig kost med animalier. Men en granskning utförd av konsumentorganisationen Äkta vara, där man tittar närmre på innehållet i ett flertal vegetariska produkter, visar att varorna är sprängfyllda med kemiska tillsatser och ibland knappt ens innehåller de vegetabilier de påstås göra.

– Det finns nog en viss naivitet när det gäller just vegoprodukterna. De är ju ett alternativ till den ofta kritiserade köttindustrin och anses därför i grunden schyssta och hälsosamma. Jag tror helt enkelt att folk inte lika ofta vänder på förpackningen för att kolla vad de egentligen innehåller som när man köper andra varor, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson i organisationens granskning.

Allt fler köper vegetariska och veganska produkter i Sverige

Enligt en kundundersökning som genomförts av Axfood, med kedjor som Hemköp, Willys och Snabbgross, är den främsta anledningen till att svenskarna äter mer vegetarisk mat en tro på att detta innebär omsorg om klimat och miljö. En annan viktig anledning är att man tror att kosten är mer hälsosam än en allsidig kost med animalier. Det är främst kvinnor, yngre och boende i storstäder, som äter vegetariskt enligt undersökningen.

Även på Coop och Ica är vego-segmentet, som innefattar både vegetariska och veganska livsmedel, allt mer populärt. Tillväxten för detta segment på Coop låg på runt 50 procent både 2019 och 2018. Ica hade i sin tur en ökning med 44 procent på färska vego-produkter 2019 och en total försäljningsutveckling på 15 procent under samma år.

– Det har nog en ganska stark koppling till klimatfrågan som dominerar just nu. Men den stora tillväxten beror inte så mycket på att antalet vegetarianer eller veganer ökar utan snarare att fler äter mindre kött än tidigare, sade Tobias Rydergren, presschef på Coop till SvD i början av året.

Vegetariska alternativ fyllda med tillsatser

En grupp produkter som ökat i antal och popularitet är ”växtbaserade köttalternativ”, produkter som strävar efter att efterlika köttprodukter i utseende och smak, utan att för den dels skull innehålla något kött. I Äkta varas granskning har man undersökt 90 olika produkter, varav många presenterar sig som vegetariska alternativ till kött, som vego-korv och vego-burgare. Av de 90 undersökta produkterna var det bara åtta som var fria från tillsatser, aromämnen och andra industriingredienser. Undersökningen visade att mer än hälften av produkterna innehöll fem eller fler sådana substanser.

En del av produkterna i granskningen är så packade med tillsatser och industriingredienser att det är svårt att avgöra vad som i ett vanligt livsmedel skulle motsvara huvudråvaran menar Äkta varas experter.

– Man kan undra vad det här är för typ av produkt, när en stor del av den utgörs av vatten, olja och tillsatser. Den innehåller också väldigt lite protein, faktiskt mindre än korvbrödet den serveras i, säger Björn Bernhardson om Coops Veganska grillkorv.

Korvens innehållsförteckning innehåller 14 olika tillsatser, aromer och industriella ingredienser:

Vatten, rapsolja, modifierad potatisstärkelse, salt, förtjockningsmedel (E407a bearbetad eucheumaalg, E415 xantangummi, E425 konjakgummi, E461 metylcellulosa), kryddor (lök, peppar, paprika), naturlig arom, potatisprotein, druvsocker, konserveringsmedel (E270 mjölksyra), surhetsreglerande medel (E327 kalciumlaktat), rädisakoncentrat, citronfiber, kryddextrakt (chili), socker, hydrolyserat majsprotein, glukossirap, färgämne E160a betakaroten. 

Den är inte unik. Bland korvarna man undersökt är det många andra vegetarianska alternativ som är fyllda med kemiska tillsatser. Coop Vegansk chorizo har till exempel 13 tillsatser, Hälsans Kök Vegokorv och Oumph! The Banger har elva olika tillsatser.

Bland hamburgarna hade My Best Veggie Vegetarian spicy bean burger flest tillsatser med tolv olika. Peas of Heaven Burger of heaven 2.0 hade elva tillsatser, Beyond Meat Beyond Burger hade tio, vilket är antalet tillsatser som även delas av Hälsans Kök Veganska burgare, The Meatless Farm Co Vegetarisk burgare och Quorn Krispiga burgare.

Pappersmassa i burgaren

Ett av ämnena som används i flera produkter är metylcellulosa (E461). Det är ett konsistensmedel som skall ge produkten ett tuggmotstånd som liknar köttets. Det framställs på syntetisk väg av ren cellulosa utvunnen ur pappersmassa eller bomullsfiber. I Sverige får man cellulosan som en restprodukt från pappersindustrin där cellulosan hettas upp i en lösning av natriumhydroxid och behandlas med gasen klormetan. Metylcellulosan ger då en geléartad konsistens när den blandas i kallt vatten, men stelnar när den vegetariska hamburgaren eller korven tillagas.

En annan vanlig tillsats är mykoprotein vilket kommer från den patenterade mögelsvampen PTA-2684 och är grundingrediensen i quorn. Möglet ”matas” med en sockerlösning, samt en blandning av ammoniak, vitaminer och mineraler. Resultatet är en proteinhaltig svampmassa, som hettas upp och avskiljs från lösningen innan den kan processas ytterligare och blandas med produktens övriga ingredienser.

– Den som associerar vegoprodukter med grönsaker i någon form blir nog rätt besviken av att se hur industriellt de här vanliga ingredienserna har framställts. Men som tur är finns det goda alternativ även i vegobranschen. Tillverkare som förlitar sig på råvarorna och lyckas klara sig utan ingredienser av det här slaget, kommenterar Björn Bernhardson.

För dem som vill hitta vegoprodukter utan tillsatser finns det ändå en del produkter att välja mellan, men de är onekligen i minoritet bland det allt större utbudet i affärerna visar granskningen.

Bland burgare utan tillsatser hittar man:

  • Bärta! Burgare umami (0)
  • Coop Vegoburgare kikärtor & quinoa (0)
  • Ekko Gourmet Solrosburgare (0)
  • Ekko Gourmet Lemon masala burgare (0)
  • Kung Markatta Dinkelburgare mix (0)
  • Kung Markatta Grönsaksburgare mix (0)

För färser finns det bara två alternativ utan tillsatser:

Coop Vegofärs av soja, kikärtor & frön, torr mix (0)

Kung Markatta Sojafärs, torr mix (0)

Senaste